Parlamentul a aprobat moțiunea, inițiată de opoziția de stânga, cu 337 de voturi „pentru” și 32 „împotrivă”, dar drumul spre consacrarea dreptului la avort în Constituție nu va fi ușor, deoarece un proiect de lege trebuie să fie aprobat cu aceeași majoritate și de Senat, care este controlat de dreapta.

Luna trecută, Senatul a respins un proiect de lege similar, depus de mai mai multe partide, care urmărea ca dreptul la avort și contracepție să facă parte din Constituție.

Săptămâna viitoare, camera inferioară va vota din nou cu privire la înscrierea dreptului la avort în Constituție, atunci când partidul Renaissance al președintelui Emmanuel Macron își va prezenta propriul proiect de lege pe această temă.

În Franţa, întreruperea voluntară de sarcină nu mai este pedepsită prin lege din 1974. Această lege a fost actualizată de mai multe ori de atunci, ultima modificare, din februarie, extinzând dreptul femeilor de a recurge la avort în primele 14 săptămâni de sarcină. Înainte, ele puteau să facă avort doar în primele 12 săptămâni.

Consacrarea dreptului la avort prin Constituție ar proteja și mai mult acest drept și l-ar face mai greu de anulat în Franța, a spus inițiatoarea proiectului, deputata Mathilde Panot, din cadrul partidului populist de stânga La France Insoumise („Franța Nesupusă”), condus de Jean-Luc Mélenchon.

„Prin introducerea dreptului la avort în Constituție, Franța ar deveni un pionier în ceea ce privește drepturile femeilor”, a declarat Panot.

Ea a adăugat că scopul proiectului este de a preveni orice regres în ceea ce privește drepturile femeilor.

„Nu vrem să dăm nicio șansă persoanelor ostile drepturilor la avort și contracepție”, a precizat Mathilde Panot.

Dreptul la avort este mai larg acceptat în Franța decât în Statele Unite sau în unele țări din UE. Un sondaj Ifop a arătat, în luna iulie, că 83% dintre francezi sunt mulțumiți de faptul că avortul este legal, cu 16 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu aproximativ 30 de ani.

Același sondaj a mai indicat că 81% dintre francezi sunt în favoarea înscrierii dreptului la avort în Constituție.

Cu toate acestea, conservatorii și extrema dreaptă s-au opus în mare măsură și mulți dintre ei ar lua în considerare doar îmbunătățirea legii din 1974.

„Încetați să vă mai jucați cu temerile legate de o anulare a dreptului la avort, despre care știți că este imposibilă în Franța”, a afirmat deputata de extremă dreapta Emmanuelle Menard.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News