Ajutoarele umanitare constau în:
- 15 vehicule de pompieri şi salvare aduse la standardele ucrainene, inclusiv 8 motomarine semirigide; 19 tone echipament (echipament de salvare, degajare şi protecţie);
- 25 de tone de medicamente de urgenţă şi de resuscitare şi un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren;
- 60.000 de raţii alimentare (două mese per raţie), 48 de tone de preparate şi 13 tone de lapte;
- 5 generatoare, materiale de construcţie şi prelate;
- peste 200 de metri de poduri de urgenţă care vor fi utilizaţi pentru operaţiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.
La sosirea în România, bunurile vor fi transportate către hub-ul umanitar de la Suceava. Maşinile de pompieri şi salvare vor fi transportate într-un convoi al securităţii civile franceze, graţie deplasării la faţa locului a unui detaşament de 34 de pompieri din formaţiunile militare ale securităţii civile şi a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia.
În cooperare cu ambasadele Franţei din România şi din Ucraina, donaţiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni identificaţi, printre care Serviciul ucrainean de Urgenţă, Ministerul ucrainean al Sănătăţii, dar şi oraşele Cernihiv şi Harkov, municipiile Odesa şi Stryi.
Nava cu ajutoare umanitare a plecat din Marsilia pe 28 septembrie, unde a avut loc şi o ceremonie în prezenţa ministrului francez pentru Europa şi afaceri externe, Catherine Colonna.
Această operaţiune, denumită „Un bateau pour l’Ukraine / O navă pentru Ucraina”, este coordonată de Centrul de criză şi sprijin al Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe. Transportul maritim fără precedent este realizat cu sprijinul Fundaţiei CMA CGM, care a pus la dispoziţie nava sa „Aknoul”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia