Dacă WhatsApp nu se se va supune deciziei, aceasta riscă amenzi. De asemenea, autoritatea franceză a anunțat că WhatsApp nu a obținut un acord valid din partea utilizatorilor săi.
O directivă europeană care va intra în vigoare începând cu 2018 va permite amendarea companiilor cu până la 4% din cifra de afaceri globală din cauza încălcării vieții private.
Prinși cu minciuna
WhatsApp este deținută de către Facebook din 2014, când a fost achiziționată cu mai bine de 20 de miliarde de dolari.
Numai că Facebook a anunțat în 2016 că WhatsApp va partaja cu rețeaua socială anumite informații despre utilizatorii săi, fiind extrem de criticată de către Comisia Europeană.
Aceasta chiar a amendat Facebook în primăvara acestui an cu 110 milioane de euro pentru că a mințit la preluarea WhatsApp. Mai exact, gigantul a mințit fix în privința fuzionării conturilor de WhatsApp cu cele de Facebook. Aceasta din urmă argumenta în 2014 că acest lucru nu este posibil, pentru ca în 2014 să înceapă să extragă date de la utilizatori.
WhatsApp vrea să lanseze în 2018 o aplicație profesionistă, destinată companiilor, care va fi plătită. Firmele vor putea plăti pentru a contacte utilizatorii WhatsApp.
Abuz de poziție dominantă
Separat, autoritatea de concurență din Germania a anunțat că Facebook face abuz de poziție dominantă. Mai exact, Facebook le solicită utilizatorilor să acceseze date ale unor părți terțe atunci când intră pe rețeaua socială și îi spionează și ce fac pe alte site-uri, potrivit CNBC.
Spionarea respectivă se face prin intermediul butoanelor de ”Like” încastrate în aproape toate site-urile de pe internet, iar colectarea de date are loc chiar dacă oamenii nu dau clic pe aceste butoane.
În Germania, legislația privind supravegherea online este foarte strictă din cauza regimurilor dictatoriale nazist și comunist care au folosit supravegherea și retorsiunea pe scară largă.
Tot în Germania, Berlinul va introduce începând cu 2018 o lege care prevede amenzi de 50 de milioane de euro pentru instigare la ură. Aceasta este infracțiune în Germania.
În replică, Facebook afirmă că afirmațiile autorității germane nu sunt corecte și că Facebook nu are poziție dominantă în Germania, existând alternative. Un procent de 41% din populația Germaniei are cont de Facebook, față de 56% în Franța și 66% în SUA.
Facebook are mari probleme în Uniunea Europeană din cauza legislației mult mai stricte privind viața personală. Într-un caz celebru, subsidiara din Irlanda a Facebook a fost dată în judecată de un student austriac.