Autoritățile franceze au înaintat o cerere privind transferul unui sistem Crotale – de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune – al forțelor aeriene grecești, relatează ziarul. Discuțiile au început la nivel diplomatic în noiembrie anul trecut, aparent fără să evolueze până în prezent.

Franța afirmă că, în timp ce intenționează să furnizeze sisteme antiaeriene Ucrainei, are nevoie de asistența aliaților pentru a asigura apărarea aeriană a infrastructurii critice din Paris atunci când orașul va găzdui Jocurile Olimpice, precizează Kathimerini citând mai multe surse.

„Dacă aliații noștri cer pentru o anumită perioadă de timp – în acest caz Jocurile Olimpice – o asistență specifică, care nu afectează în niciun fel capacitatea de apărare a țării, acest lucru va fi făcut, dar întotdeauna după coordonarea și consultarea între cele două părți”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Pavlos Marinakis, în timpul unui briefing de presă. „Dar vorbim întotdeauna – și o spun clar – despre o perioadă specifică de timp, limitată”, a adăugat acesta.

Un oficial al ambasadei Franței din Atena a refuzat să comenteze.

Este prima dată când apare un articol despre faptul că Franța a solicitat echipament de apărare aeriană pentru Jocurile Olimpice. Până acum, se știe că polițiști și militari din alte țări vor fi prezenți la Paris, în timpul Jocurilor.

Deși nu are legătură directă cu Ucraina, solicitarea Franței este văzută ca o încercare indirectă de a convinge Atena să „deblocheze” o parte din apărarea sa antiaeriană în efortul general european de a întări Kievul.

Se așteaptă ca Statele Unite să exercite noi presiuni asupra Atenei în acest sens vineri, în timpul unei teleconferințe planificate pe tema ajutorului pentru Kiev, în cadrul Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Sistemul de apărare antiaeriană Crotale în cauză este de fabricație franceză și a fost integrat în forțele aeriene grecești în 2003. Acesta are o rază de tragere de 11-20 de kilometri și o altitudine maximă de angajare de 6 kilometri. Este descris ca fiind „ideal” pentru scopul pentru care îl doresc francezii.

Potrivit unui articol publicat de Financial Times la începutul acestei săptămâni, liderii europeni, în timpul summitului desfășurat săptămâna trecută la Bruxelles, i-au îndemnat personal pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis și pe omologul său spaniol, Pedro Sanchez, să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.

„Am oferit deja asistență tangibilă Ucrainei și poporului său”, a declarat Marinakis luni, în cadrul unui briefing de presă. „Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că nu va fi întreprinsă nicio acțiune – și subliniez acest lucru – care ar putea pune în pericol, chiar și de departe, capacitățile de descurajare sau apărarea antiaeriană a națiunii noastre”, a precizat el.

„Am respins în mod constant astfel de cereri în trecut și reiterez poziția noastră cu tărie astăzi”, a adăugat Marinakis.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News