Elisabeth Borne a cerut includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi, de asemenea, în Constituţia Franţei, relatează EFE, citată de Agerpres.
„În contextul acestui regres şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental”, a argumentat Elisabeth Borne, în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris.
Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză.
Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor.
Elisabeth Borne:
Șefa guvernului francez consideră că decizia Curţii Supreme a SUA este „un avertisment foarte ferm, care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv”.
Patru bărbați și o femeie, judecători de la Curtea Supremă a Statelor Unite, au votat vineri, 24 iunie, pentru anularea hotărârii „Roe v. Wade” din 1973, cea care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.
Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.
Primele rezultate ale luptei pentru dreptul la avort au apărut în Louisiana și Utah, unde judecătorii au blocat temporar aplicarea legilor care ar fi interzis avortul, imediat după decizia Curții Supreme.
Carta drepturilor fundamentale a UE a fost proclamată pe 7 decembrie 2000, la Consiliul European de la Nisa. Ea reunește ansamblul drepturilor civice, politice, economice și sociale de care se bucură cetățenii europeni și toți cei care trăiesc pe teritoriul UE.
ivryernest • 30.06.2022, 07:51
Aș vrea ca cineva să-mi explice cum să fac : în ce fel se poate "salva" articolul, dacă el se zbate ? Nu vrea "salvat" ! Atunci poate am să încerc să-l copiez, să-l păstrez, să-l arhivez, să-l imprim (NU să-l "printez"...)