Decizia a fost luată de premierul Elisabeth Borne, la finalul unei întâlniri privind problemele de securitate, la care a fost prezent și președintele Emmanuel Macron. Nivelul de urgență poate fi activat de premier, imediat în urma unui atentat sau dacă o grupare teroristă identificată dar nelocalizată intră în acţiune.
Starea de alertă permite o mobilizare excepţională de mijloace, dar şi difuzarea unor informaţii susceptibile să protejeze cetăţenii într-o situaţie de criză.
Franța se afla până acum la nivelul „securitate consolidată – risc de atac”, ceea ce corespunde unui nivel ridicat de amenințare teroristă.
Decizia vine după atacul mortal de la Liceul Gambetta din Arras, comis de un bărbat născut în Rusia, de origine cecenă, aflat în atenția autorităților deoarece era suspect de radicalizare. El a fost arestat de polițiști.
Martorii ai crimei spun că bărbatul a strigat „Allahu Akbar”, în timpul atacului, care a avut loc pe fondul tensiunilor în creștere în comunitățile de musulmani și de evrei din Franța, din cauza conflictului dintre Israel și militanții Hamas.
Ministrul de interne Gérald Darmanin a declarat la postul public TF1 că „din informațiile noastre, există o legătură între ceea ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu și acest act terorist”.
El a adăugat că, începând de sâmbătă, 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul, „au fost arestate 12 persoane care se pregăteau să treacă la fapte”.
Cuțitarul, reținut și eliberat cu o zi înainte de atac
Suspectul „era sub supraveghere de câteva zile. Direcția Generală pentru Securitate Internă a arestat ieri această persoană, pentru a-i verifica telefonul și pentru a vedea dacă are arme. Dar nu a existat nicio indicație că va trece la acțiune,” a mai spus Darmanin, la TF1. El „era interceptat telefonic”, dar „nu plănuia niciun atac”.
„Mâna mea nu tremură, am dejucat 43 de atacuri. Am interceptat 6.000 de persoane și le deportăm ”, a mai declarat ministrul.
Cu o zi înainte, ministerul de interne din Franța a interzis toate manifestațiile pro-palestiniene din țară, iar Macron a vorbit într-un discurs televizat despre tensiunile din plan intern, în condițiile în care Franța are o comunitate de 500.000 de evrei și circa 5 milioane de musulmani.
Oficiali din serviciile de informații au vorbit despre „o atmosferă propice” pentru actele de acest gen, scrie Le Monde.
„Atmosfera amintește de toamna anului 2020, când scandalul caricaturilor cu Mahomed a revenit în prim-plan și generat tensiuni crescânde în întreaga țară, a explicat unul dintre acești oficiali.
mariussorin75 • 14.10.2023, 21:46
Destul de palpitant incepe sa fie sa locuiesti in Franta...o la lala la la
Simona.T • 14.10.2023, 10:53
vine nota de plata, au fost prea deschisi la emigranti, pe noi din *** cersetori nu ne scoteau, acuma...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.