Franța, Germania și Italia au cerut Uniunii Europene să instituie o schemă specială de sancțiuni care să vizeze Hamas, în cadrul unei adunări a miniștrilor de externe din UE care a avut loc luni cu scopul de a stabili strategia viitoare a UE ca răspuns la criza din Orientul Mijlociu.
Într-o scrisoare către înaltul reprezentant al UE pentru politici externe, Josep Borrell, miniștrii de externe ai celor mai mari trei țări ale blocului au declarat că este important ca UE să ia „toate măsurile necesare împotriva grupării teroriste Hamas și a susținătorilor săi”.
„Acest lucru implică un angajament european mai puternic atât pentru distrugerea infrastructurii și a sprijinului financiar al Hamas, cât și pentru izolarea și delegitimarea Hamas la nivel internațional, care nu reprezintă în niciun caz palestinienii sau aspirațiile lor legitime”, se menționează în scrisoare.
Hamas este deja desemnată de către Uniunea Europeană drept organizație teroristă, ceea ce înseamnă că orice fonduri sau bunuri pe care le are în UE ar trebui înghețate.
Autoritățile europene nu au oferit detalii despre modul în care sancțiunile vor fi extinse sau înăsprite. Dacă membrii UE ar fi de acord în principiu, următorul pas ar fi ca experții să elaboreze cadrul legal pentru a afla ce persoane sau entități ar fi vizate.
UE a declarat vineri că i-a adăugat pe lista teroriștilor sancționați pe Mohammed Deif, comandantul general al aripii militare a Hamas, și adjunctul acestuia, Marwan Issa. De asemenea, ia în considerare adăugarea pe listă a șefului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, potrivit diplomaților.
Scrisoarea menționează că o schemă separată de sancțiuni care vizează Hamas ar trimite un „mesaj politic puternic” cu privire la angajamentul UE împotriva Hamas.
Înalți oficiali din UE, cum ar fi Borrell, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de creșterea violenței din partea coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată.
Documentul sugerează că un răspuns UE ar putea include interdicții de călătorie în UE pentru cei responsabili și alte sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului. Problema nu a fost menționată în scrisoarea comună către Borrell, care vorbea despre „solidaritatea noastră cu Israelul”.
Diplomații au spus că ar fi greu să se obțină unanimitatea necesară pentru a adopta măsurile la nivelul UE, întrucât țări precum Austria, Cehia și Ungaria sunt aliați loiali ai Israelului.
Luizamatza • 14.12.2023, 16:48
Hamas o sa fie impresionata de sanctiunile UE si o sa se predea!!!