„Nu vom înceta sprijinul nostru” pentru Ucraina, a declarat Scholz, la finalul unei reuniuni la Berlin a „Triunghiului de la Weimar”, un format trilateral de cooperare între Franţa, Germania şi Polonia.
Cancelarul german a menţionat că a convenit la această reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul polonez Donald Tusk ca ţările lor „să cumpere imediat mai multe arme pentru Ucraina de pe întreaga piaţă internaţională”, să extindă producţia de echipamente militare, de asemenea în colaborare cu partenerii Ucrainei, şi să fie creată în cadrul grupului de la Ramstein (ce reuneşte zeci de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei) „o nouă coaliţie pentru rachete cu rază lungă de acţiune”.
Propunerea de creare a acestei noi coaliţii va fi înaintată la următoare reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care va avea loc marţi la baza aeriană americană de la Ramstein.
Cancelarul german este de acord cu o asemenea coaliţie, deşi el refuză să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, motivând că operarea acestora ar necesita participarea directă a militarilor germani, ceea ce ar implica un risc de escaladare a conflictului.
Mesajul lui Macron
La rândul său, Emmanuel Macron a declarat după reuniunea de la Berlin că Franţa, Germania şi Polonia sunt „hotărâte să nu lase niciodată Rusia să câştige”.
Dar „vom continua la fel cum am făcut din prima zi (a invaziei ruse în Ucraina), să nu luăm niciodată iniţiativa vreunei escaladări”, a mai spus liderul francez, după ce ultimele două săptămâni a provocat controverse în urma sugestiei sale că statele aliate ale Ucrainei ar trebui să nu mai excludă posibilitatea trimiterii unor trupe în această ţară dacă armata ucraineană nu mai poate face faţă singură ofensivei ruse.
Referindu-se la noua iniţiativă de a cumpăra pentru Ucraina arme de pe piaţa mondială, Macron a spus că producţia europeană rămâne prioritară, dar dacă aceasta nu poate răspunde „suficient de rapid sau în volumul necesar, vom putea mobiliza finanţare pentru a cumpăra muniţie şi echipament din alte ţări pentru a sprijini Ucraina”.
Cei trei lideri sprijină inițiativa Cehiei de achiziționare a 800.000 de obuze pentru Ucraina
Franţa, Germania şi Polonia au confirmat că sprijină iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru a achiziţiona din state terţe 800.000 de obuze pentru pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.
Premierul polonez Donald Tusk a afirmat după acest summit trilateral că lucrul cel mai important pentru el este reactivarea Triunghiului de la Weimar, format intrat în adormire după ce coaliţia sa liberală a pierdut puterea în 2014 şi apoi guvernele poloneze conduse de conservatori au intrat în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept.
Pe de altă parte, Tusk i-a informat pe Scholz şi Macron despre recenta sa vizită la Washington şi despre starea de spirit de acolo în perspectiva alegerilor din noiembrie, când ar putea ajunge din nou la Casa Albă fostul preşedinte republican Donald Trump.
O asemenea variantă îi îngrijorează pe aliaţii Ucrainei, care se tem că sub conducerea lui Trump SUA ar putea sista ajutorul militar pentru Ucraina.
Citiți și:
- „Mai puține vorbe, mai multă muniție”. Donald Tusk a venit la Berlin cu un mesaj ferm, pe fondul disputei diplomatice dintre Franța și Germania
- Macron: „Trebuie să fim pregătiţi şi vom fi pregătiţi să luăm deciziile care se impun pentru ca Rusia să nu câştige niciodată”
- Cehia anunță că a strâns banii necesari pentru achiziţia a 800.000 de obuze destinate armatei ucrainene
- Premierul ceh îl contrazice pe președintele țării și susține că Praga a strâns bani doar pentru 300.000 de obuze destinate Ucrainei
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
gavrildragan • 16.03.2024, 06:55
Ce face omul că să scape de hoți? Î-și face gard .Așa că hai la luptă!
CRH_RO • 16.03.2024, 04:41
E clar ca astia au creierele prajite, sau au cu totul alta agenda. Daca vroiau sa sustina Ucraina, o sustineau de la inceput, cu armament greu, rachete , avioane etc. Le-au dat cu picatura o cizma, un bocanc, si au murit aia ca oile. Acum zic ca sustin Ucraina pana la victorie, dar ei habar nu au ce e victoria asta, daca ii intrebi nici unu nu stie sa zica ce e victoria asta pe care o tot clameaza. Pai daca dupa doi ani vezi ca esti ***, tot te mai dai in stamba? Care e victoria, sa isi ia ucrainenii inapoi toate teritoriile si Crimeea? Cine naiba mai e atat de naiv sa creada in asta? Le cumpara armament ok, da de unde mai iei carne de tun, ca au crapat pe capete?
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.