UPDATE ora 22:24: Peste 120 de polițiști și jandarmi au fost răniți în urma confruntărilor violente iar 80 de oameni au fost arestați, transmite ministrul de interne Gérald Darmanin, citat de BBC.

Marșul oficial de protest s-a încheiat la Paris, dar numeroase manifestații neoficiale continuă în capitala franceză, mai multe incendii fiind semnalate pe străzile din jurul Place de lOpéra.

Cu puțin timp înainte de ora 20.00 au fost raportate incendii pe străzile din jur, de multe ori izbucnite în coșuri de gunoi sau chioșcuri de ziare. Poliția îi dispersează pe protestatarii rămași, potrivit AFP.

UPDATE ora 22:22: O înregistrare video difuzată pe rețelele de socializare de postul local de știri Rue 89 Bordeaux arată intrare în Primăria din Bordeaux, incendiată, în urma manifestațiilor de joi seara. Pompierii au intervenit pentru a stinge focul.

UPDATE ora 21:10: Sindicatele franceze fac apel la o nouă zi de greve și demonstrații pe 28 martie. După ce joi a avut loc o nouă rundă de proteste în capitala Paris și în celelalte orașe din țară.

UPDATE ora 20:19: Sindicatul CGT transmite că 3,5 milioane de persoane au participat la protestele de joi din Franța. Autoritățile avansează însă cifra de 1,08 milioane de persoane, dintre care 119.000 la Paris.

UPDATE ora 18:56: Confruntările dintre protestatari din Paris și forțele de ordine continuă și la această oră. Jurnaliștii francezi au distribuit imagini cu violențele de la protestele împotriva reformei pensiilor.

Datele sindicatelor arată o prezență record la proteste, joi. Acestea spun că 800.000 oameni au ieșit în stradă să protesteze doar în Paris, și câteva zeci de mii în celelalte orașe. Cifrele sunt însă contrazise de autorități, potrivit AFP.

UPDATE ora 18:02: Violențe sunt raportate și în nord-vestul țării în orașele Nantes, Rennes și Lorient, potrivit AFP.

La Nantes, manifestanții au intrat în tribunalul administrativ, distrugând recepția și spărgând ferestre și uși. Pompierii au stins rapid un incendiu într-o sală de judecată.

La Lorient, protestele au fost marcate de o agitație fără precedent, secția de poliție a orașului și forțele de ordine fiind ținta manifestanților. Protestatarii au spart geamurile unei clădiri a administrației locale cu ajutorul unor proiectile și au aprins focuri la poartă, înainte ca poliția să intervină pentru a dispersa mulțimea cu gaze lacrimogene., relatează AFP.

UPDATE ora 17:58: Au izbucnit violențe în fruntea marșului demonstrativ împotriva reformei pensiilor, joi, la Paris, unde câteva sute de manifestanți îmbrăcați în negru au spart geamuri și mobilier stradal, relatează AFP.

Manifestanții violenți, cunoscuți sub numele de black bloc, au avariat magazine și un fast-food McDonalds, și au aruncat cu pietre de pavaj și alte proiectile.

Potrivit poliției, la marș sunt prezenți „aproximativ o mie” de manifestanți black bloc, îmbrăcați în negru și echipați cu măști și ochelari de protecție.

Manifestanții au aruncat, de asemenea, cu pietre și sticle în poliție și au dat foc la tomberoane de gunoi, potrivit AFP.

UPDATE ora 16:12: Sindicatele din Marsilia revendică o participare record la marșul antireformă – 280.000 de persoane s-au alăturat protestelor de stradă.

Autoritățile locale au estimat că au fost 16.000 de participanți.

Precedentul record pentru protestele din oraș a fost de 240.000 de persoane care s-au alăturat unui protest care a plecat din portul vechi, potrivit sindicatelor.

***

Știrea inițială: În prima partea a zilei, protestatarii au blocat accesul la un terminal de pe aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din Paris, ceea ce a obligat unii călători să meargă distanțe lungi pe jos pentru a nu pierde zborurile.

În contextul grevelor, Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC) a cerut companiilor aeriene să anuleze o parte semnificativă a zborurilor de pe mai multe aeroporturi franceze pe 24 și 25 martie, ca măsură preventivă. Vineri, aceste anulări vor viza 30% din zborurile cu plecare din Paris-Orly și 20% din Marsilia-Provence, Bordeaux-Mérignac și Lyon-Saint-Exupéry.

Serviciile feroviare au fost întrerupte, iar unele școli obligate să se închidă din cauza grevelor. De asemenea, gunoiul continuă să se strângă pe străzile din Paris, dar și din alte orașe, iar în mai multe locuri au fost înregistrate pene de curent după oprirea producției.

Aproximativ 21,4% dintre profesori sunt în grevă, inclusiv 23,22% în învățământul primar, conform Ministerului Educației Naționale.

Proteste la care sindicaliștii așteaptă un număr mare de participaniți au fost programate în toată țara în cursul, în timp ce protestele au vizat și depozitele de petrol și au blocat un terminal GNL din orașul Dunkerque, din nordul orașului.

Școală din Paris, blocată de protestele împotriva reformei pensiilor Foto: Profimedia

Macron nu dă înapoi

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că legislația, pe care guvernul său a adoptat-o printr-o prevedere constituțională care îi conferă dreptul să evite un vot în Parlament, va intra în vigoare până la sfârșitul anului, în ciuda furiei din societate.

„Cel mai bun răspuns pe care îl putem oferi președintelui va fi milioane de oameni în grevă și în stradă”, a replicat Philippe Martinez, care conduce sindicatul CGT.

Protestele în Franța au început încă din luna ianuarie și s-au menținut în cea mai mare pașnice până în momentul adoptării reformelor prin ocolirea Parlamentului. În ultimele șapte nopți au avut loc demonstrații spontane în Paris și în alte orașe cu coșuri de gunoi și cauciuri incendiate și ciocniri violente cu poliția.

Proteste în Paris împotriva reformei pensiilor Foto: EPA

Laurent Berger, șeful celui mai mare sindicat din Franța (CFDT), a declarat pentru BFM TV că guvernul trebuie să retragă legea pensiilor întrucât afirmațiile lui Macron „au crescut furia” în societate.

Ultimul val de proteste reprezintă cea mai serioasă provocare pentru Emmanuel Macron de la revolta „Vestelor Galbene” de acum patru ani. Sondajele arată că o mare majoritate a francezilor se opune legislației privind pensiile, precum și decizia guvernului de a o adopta fără vot în Parlament.

Ce prevede reforma pensiilor

În primul rând, vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani, începând din 2030.

Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.

În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii. Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News