Autoritățile din Grenoble au contestat interdicția privind costumul de baie integral, care este purtat de obicei de unele femei musulmane pentru a-și apăra credința.
De altfel, consiliul municipal al orașului a stârnit controverse la nivel național în luna mai, când a relaxat regulile privind costumele de baie permise la piscinele publice.
Însă Consiliul de Stat francez a decis marți că permiterea purtării burkiniului ar „submina principiul neutralității serviciilor publice”.
Primarul orașului Grenoble, Eric Piolle, a susținut că persoanele care folosesc serviciile publice, cum ar fi piscinele, ar trebui să aibă voie să se îmbrace așa cum doresc.
Dar opozanții ideii edilului au argumentat că această politică a încălcat valoarea seculară de bază a Franței, conform căreia religia nu poate fi folosită pentru a fundamenta decizii sau politici publice.
Judecătorii Consiliului de Stat au dat dreptate prefecturii din Isere și au confirmat că noile reglementări privind costumele de baie din Grenoble au urmărit doar „să satisfacă o cerință religioasă”.
„Derogarea foarte specifică făcută (…) este de natură să afecteze buna funcționare a serviciului public și tratamentul egal al utilizatorilor”, a argumentat instanța.
Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a scris pe Twitter că hotărârea a fost „o victorie pentru legea împotriva separatismului, pentru laicitate și, dincolo de aceasta, pentru întreaga Republică”.
Le communautarisme dÉric Piolle, maire de Grenoble, est définitivement sanctionné par le Conseil dEtat qui confirme la suspension de la délibération «Burkini» du conseil municipal. Une victoire pour la loi «séparatisme», pour la laïcité et au-delà, pour toute la République.
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) June 21, 2022
Un tribunal local din Grenoble s-a pronunțat anterior în favoarea interzicerii burkiniului, statuând că oamenii ar trebui să poată „să se elibereze de această regulă impusă în scopuri religioase”.
Din 2016 încoace, mai multe autorități locale franceze au încercat să interzică purtarea costumului de baie islamic în locuri publice.
Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, a condamnat burkiniul ca fiind „îmbrăcăminte de propagandă islamistă” și a cerut mai multe reglementări în privința purtării acestuia.
Dar în 2019, autoritățile din orașul Rennes, situat în nord-vestul țării, și-au actualizat discret politicile de igienă a piscinelor pentru a permite burkiniul și alte tipuri de costume de baie.
Foto: Profimedia Images