Cândva reședința regilor francezi și unul dintre cele mai bine conservate monumente de acest gen din Europa, castelul este în mare parte deschis publicului, inclusiv pentru tururi, concerte, piese de teatru și alte evenimente.

De asemenea, adăpostește o parte din arhivele istorice ale forțelor armate franceze, la care accesul este restricționat.

În fiecare an, aproximativ 150.000 de persoane vizitează castelul, plătind 9,50 euro pentru un bilet de adult.

Pe 28 iulie, însă, accesul a două rusoaice nu a fost permis.

„Un paznic de la detectorul de metale mi-a cerut să-i arăt pașaportul”, a declarat una dintre femei, în vârstă de 31 de ani, care lucrează ca jurnalistă și se află în Franța de cinci luni, după ce a părăsit Rusia „din cauza războiului”.

După ce a inspectat documentul, paznicul a informat-o că nu poate trece, a declarat femeia, care a cerut să nu i se dezvăluie numele, pentru AFP.

Un alt gardian i-a refuzat, de asemenea, intrarea în castel. Jurnalista a povestit că motivul invocat de acesta a fost „pentru că ești rusoaică” și a adăugat că nu-i venea să creadă ceea ce auzea.

Contactat de AFP, Ministerul Apărării de la Paris a confirmat luni, 8 august, că, într-adevăr, a „restricționat accesul cetățenilor ruși în clădirile militare” din cauza invaziei.

Jurnaliștii ruși pot, totuși, să solicite o scutire, a adăugat un oficial al ministerului.

De când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, Franța a primit aproximativ 100.000 de refugiați ucraineni, arată cifrele guvernamentale.

Aproximativ 73.500 de imigranți ruși trăiau în Franța în 2021, potrivit biroului național de statistică Insee.

Mai nou, există o dezbatere în cadrul Uniunii Europene cu privire la posibilitatea de a impune măsuri de restricție pentru rușii care vizitează blocul comunitar din motive turistice sau personale.

Finlanda, țară care se învecinează cu Rusia, a lansat săptămâna trecută un plan de limitare a vizelor turistice pentru ruși, dar a subliniat, de asemenea, necesitatea adoptării unei decizii la nivelul UE în această privință.

Și premierul Estoniei, Kaja Kallas, a cerut, marți, 9 august, țărilor membre ale blocului comunitar să nu mai acorde vize turistice pentru cetățenii ruși.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News