Decizia Franței continuă o serie de măsuri similare implementate de instituțiile europene, dar ale altor țări UE, cum ar fi Olanda. Spre deosebire de Bruxelles și Haga, însă guvernul francez vizează și aplicațiile și platformele occidentale din Europa și Statele Unite.
Interdicția, care intră în vigoare imediat, include TikTok, dar nu se limitează la platforma deținută de China.
„Aceste aplicații recreative nu sunt concepute pentru a garanta un nivel suficient de securitate cibernetică pentru a fi implementate pe instrumentele digitale ale administrației”, a declarat ministrul pentru digitalizare, Jean-Noël Barrot. „TikTok, dar și Candy Crush sau Netflix sunt afectate de această măsură”.
Excepții pot fi acordate în scopuri de „comunicare instituțională”, potrivit comunicatului autorităților franceze.
La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a declarat că miniștrii și președintele Emmanuel Macron nu pot descărca aplicații de social media precum Instagram și TikTok pe telefoanele lor de serviciu. El a adăugat că guvernul lucrează la o politică simplificată pentru funcționarii publici.
La începutul acestei săptămâni, înalții oficiali ai Adunării Naționale i-au încurajat ferm pe colegii parlamentari să „limiteze” utilizarea aplicațiilor de rețele sociale și a serviciilor de mesagerie precum Instagram, TikTok, Snap și Signal.