Franța va răscumpăra acțiunile pe care nu le deține la Electricite de France (EDF), cel mai mare producător de energie nucleară din lume, a anunțat premierul Elisabeth Borne, citat de Reuters. Măsura va da statului un control mai mare pentru restructurarea companiei, în contextul crizei energetice europene.
Statul francez deține deja 84% din acțiunile EDF, iar compania stă în centrul strategiei Franței de a contracara impactul scumpirii energiei, cauzat de perspectiva întreruperii furnizării gazelor din Rusia.
Probleme peste probleme
În loc să fie un as în mâna guvernului, compania a devenit recent o povară, din cauza întârzierilor în dezvoltarea de noi centrale nucleare, atât în Franța, cât și în Marea Britanie, ca urmare a depășirii costurilor cu miliarde de euro.
În acest an, EDF a fost lovită de mai multe probleme. Jumătate din reactoarele sale sunt în acest moment nefuncționale, parțial din cauza problemelor de coroziune, forțând compania să reducă în mod repetat producția, într-un moment în care Europa încearcă să găsească alternative la gazele din Rusia.
Compania a fost lovită și de măsurile Guvernului, care a impus un preț fix la energie. Compania estimează o creștere cu 40% a datoriilor în acest an, până la 61 de miliarde de euro, în vreme ce investițiile în reactoarele de generație nouă vor costa alte 50 de miliarde de euro.
La prețurile actuale ale acțiunilor, achiziția titlurilor pe care statul nu le deține va costa circa 5 miliarde de euro.
Germania pregătește naționalizarea Uniper
În paralel, Germania pregătește un pachet legislativ care va permite statului să intervină atunci când companiile energetice ajung să aibă probleme.
Sindicatul german Verdi a cerut deja autorităților de la Berlin să salveze Uniper.
Aceasta este o companie desprinsă din grupul german E.ON în anul 2016. E.ON a păstrat rețelele de energie și producția de energie regenerabilă, în vreme ce Uniper a păstrat centralele clasice și afacerile cu gaze, inclusiv o subsidiară în Rusia.
În 2017, grupul energetic finlandez Fortum a devenit principalul acționar al Uniper. În acest moment, Fortum deține 78% din companie. În 2021, Uniper a avut vânzări totale de 164 de miliarde de euro și un profit înainte de dobânzi și taxe de 1,2 miliarde, conform Reuters.
Conform Bloomberg, Germania pregătește un pachet de salvare de 9 miliarde de euro.
Germania se confruntă cu reducerea livrărilor de gaze, după ce Gazprom a redus cu 60% livrările prin gazoductul Nord Stream, care subtraversează Marea Baltică.
Robert Habeck, ministrul german al economiei, a avertizat că o penurie de gaze ar putea declanșa un colaps similar cu falimentul Lehman Brothers din 2008.
Ziua tăierii gazelor
Gazoductul Nord Stream intră în lucrări de mentenanță în data de 11 iulie până pe 21 iulie, însă banca americană Goldman Sachs estimează că aceasta nu va mai reveni la capacitatea maximă.
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a avertizat zilele trecute că Rusia ar putea sista complet furnizarea de gaze, conform EUObserver. Aceasta a spus că 12 state ale Uniunii Europene au deja alimentarea oprită total sau parțial.