- În jur de 1.500.000 de persoane au manifestat în stradă joi în numeroase orașe franceze
- O grevă generală a paralizat în acest timp mare parte din țară, cu numeroase școli închise, trenuri și metrouri oprite, zboruri suspendate
- Sindicatele au anunțat că greva va continua și vineri
- Manifestanții se opun proiectului de reformă a sistemului de pensii prin care Emmanuel Macron încearcă să unifice zecile de scheme diferite, unele preferențiale, și să ofere ”echitate”
- Angajații din transporturi, profesorii, dar și lucrători din alte numeroase domenii sunt nemulțumiți că pensiile lor vor scădea sau că vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani
UPDATE 22:40: Presa franceză citează sindicatele din Confederaţia Generală a Muncii (CGT) care spun că aproximativ 1,5 milioane de persoane au participat la protestele organizate joi în mai multe oraşe din Franţa.
Ministerul de Interne a comunicat că s-au înregistrat 806.000 de manifestanţi, dintre care 65.000 la Paris.
UPDATE 19.00: Greva nu se oprește. Societatea Națională de Căi Ferate a anunțat deja anularea a 90% din trenurile de mare viteză și a 70% din trenurile expres regionale pentru vineri.
Și oficialii metroului din Paris au anunțat că greva continuă până luni inclusiv.
UPDATE 17.40: Ciocniri violente între unele grupuri de protestatari și forțele de ordine au avut loc la Paris și Bordeaux.
Rezultat: incendii, magazine devastate și zeci de persoane arestate.
UPDATE 17.35: Sindicatele împotriva lui Macron. O bătălie existențială pentru reforma pensiilor în Franța.
Ce presupune de fapt reforma pe care o contestă francezii în stradă.
Franța are în prezent 42 de scheme diferite de pensionare, multe preferențiale, iar Macron vrea să creeze o singură schemă universală, care generează puncte pentru fiecare zi lucrată.
Și vârsta de pensionare va fi modificată.
Crearea unui sistem universal ar anula însă schemele mai avantajoase de care se bucură mulți angajați.
Mulți angajați sunt însă nemulțumiți deoarece guvernul schimbă regulile ”în timpul jocului”, anulând beneficiile pe care au fost anunțați că le primesc atunci când au semnat contractele.
Lucrătorii din transporturi, spre exemplu, spun că posibilitatea de a se retrage mai devreme din muncă compensa salariile mai mici și orele lungi petrecute la muncă, inclusiv de sărbători.
UPDATE 17.35: Greva nu se oprește azi. Societatea Națională de Căi Ferate a anunțat deja anularea a 90% din trenurile de mare viteză pentru vineri și a 70% din trenurile expres regionale.
UPDATE 17.30: Noul bilanț arată că peste 280.000 de oameni au ieșit în stradă în 40 de orașe ale Franței
UPDATE 17.00: Primele ciocniri cu forțele de ordine au fost semnalate la Paris, în zona Place de la République
📽 #Paris : CA BOXE FORT!!😱#Macron #Greve #GreveGenerale #France #giletsjaunes #greve5decembre pic.twitter.com/CJMQSF0Okh
— Gladiator (@1_jaunes) December 5, 2019
UPDATE 15.05: Premierul Edouard Philippe va prezenta la mijlocul săptămânii viitoare arhitectura generală a reformei sistemului de pensii, a anunțat Palatul Elysée.
Comunicatul administrației de la Elysée mai anunță că președintele este ”calm și determinat” în fața grevei, atent la respectarea ordinii publice, dar și la nemulțumirile afișate de cetățeni.
UPDATE 14.55: France Info citează sindicatele din transporturi care anunță că greva RATP, în sistemul de metrou parizian, se extinde până luni.
În acest timp, o primă estimare a numărului de protestatari ridică totalul la 180.000 – Montpellier (20.000), Nantes (19.000), Clermont-Ferrand (15.000), Tours (10.500) sau Rennes (10.000).
Dar cifra nu îi include pe oamenii din Lyon, Paris și Marsilia.
UPDATE 14.00: Turnul Eiffel și cele mai multe muzee din Paris sunt închise, o priveliște nu tocmai plăcută pentru turiști.
În acest timp, mai multe demonstrații au început în diverse orașe, de la Marsilia la Toulouse.
Franța ia o pauză joi, cu ocazia zilei de grevă națională împotriva reformei pensiilor. În jur de 90% din trenurile de mare viteză și o mare parte din cele regionale rămân în gări, potrivit France24.
Metroul din Paris va fi și el în mare parte oprit, cu 11 linii din cele 16 blocate în totalitate, iar locuitorii capitalei vor fi nevoiți să se descurce cu mașinile proprii sau cu scuterele și bicicletele, așa cum au mai făcut-o în septembrie.
Cum unii controlori de trafic sunt la rândul lor în grevă, se estimează că Air France va ține la sol în jur de 30% din zborurile interne și 15% din zborurile internaționale.
Și operatorul low-cost EasyJet a anulat 223 de curse interne și internaționale, în vreme ce a avertizat că și altele ar putea avea aceeași soartă.
Autoritățile așteaptă demonstrații violente
Ministrul Educației Jean-Michel Blanquer a declarat că 55% dintre profesori sunt în grevă, așa că doar 30% dintre școli vor fi deschise.
La grevă mai participă asistentele și alți angajați din spitale, avocați, polițiști, lucrători la salubritate, angajați din domeniul energiei și poștași.
Ministrul de Interne Christophe Castaner a declarat că în întreaga țară sunt așteptate în jur de 250 de demonstrații, iar unele ar putea fi violente.
În plus, o parte din vestele galbene s-ar putea alătura protestelor.
Ce dorește reforma lui Macron
Greva națională are mari șanse să se prelungească dincolo de ziua de joi, în ciuda tentativelor autorităților de a media disputele cu sindicatele.
În 1995, o serie de greve care au paralizat țara timp de trei săptămâni au determinat guvernul să retragă un alt proiect de reformă a pensiilor.
Actualul sistem de pensii este de fapt format din zeci de scheme diferite, în funcție de profesie, iar Macron dorește să creeze o singură schemă, universală.
Mulți angajați nu vor însă să renunțe la beneficiile câștigate de-alungul timpului și se tem că vor pierde bani sau că vor fi nevoiți să lucreze mai mulți ani pentru a ieși la pensie și se plâng că regulile sunt schimbate ”în timpul, jocului”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7