Potrivit bilanțului prezentat de oficialul francez la CNews, 457 de persoane au fost arestate pe tot teritoriul Franței pentru infracțiuni comise în timpul protestelor de amploare de joi. În total, 441 de jandarmi și polițiști au fost răniți ca urmare a violențelor.
În total, 933 de piese de mobilier stradal și coșuri de gunoi au fost incendiate în timpul manifestațiilor. Un incendiu a izbucnit și la sediul primăriei din Bordeaux în timpul protestelui de joi seară. Pentru moment, nu s-au stabilit persoanele responsabile de incendiul care a fost rapid lichidat.
La Paris, manifestațiile în general pașnice au culminat cu ciocniri ocazionale între poliție și persoanele care au sosit cu fețele acoperite și au spart vitrinele magazinelor, au demolat mobilier stradal și au atacat un restaurant McDonald’s, potrivit agenției de presă Reuters. Un ofițer de poliție și-a pierdut conștiența în timpul violențelor, fiind târât de colegi spre un loc sigur.
Agenția de presă AP a relatat că forțele de poliție au folosit gaze lacrimogene după ce au fost aruncate asupra lor obiecte și artificii. 33 de persoane au fost arestate în capitală.
„A protesta pentru a-ți exprima dezacordul este un drept. Violența și distrugerile la care am asistat astăzi sunt inacceptabile. Toată recunoștința mea față de poliție și forțele de salvare mobilizate”, a afirmat premierul francez Elisabeth Borne.
Sindicatele spun că numărul manifestanților de joi a fost de 3,5 milioane în toată țara, în timp ce Ministerul de Interne a transmis că numărul lor a fost de 1,08 milioane.
Protestele în Franța au început încă din luna ianuarie și s-au menținut în cea mai mare pașnice până în momentul adoptării reformelor prin ocolirea Parlamentului. În ultimele șapte nopți au avut loc demonstrații spontane în Paris și în alte orașe cu coșuri de gunoi și cauciuri incendiate și ciocniri violente cu poliția.
Ce prevede reforma pensiilor
În primul rând, vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani, începând din 2030.
Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.
În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii. Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă.