„Guvernul şi-a asumat responsabilităţi pentru a atenua creşterea preţurilor la energia electrică şi fără mecanismul pe care l-am pus în mişcare creşterea nu ar fi fost de 4% ci de 40% (n.r. – în 2022). Iniţiativa noastră va fi la fel anul viitor”, a spus ministrul tranziţiei energetice din Franţa, Agnes Pannier-Runacher, într-un interviu pentru postul de radio RTL.
Plafonul va fi stabilit împreună cu cu ministrul economiei, Bruno Le Maire, şi cu prim-ministrul Elisabeth Borne, dar Runacher a subliniat că această limitare a preţurilor va fi compensată de noi venituri pentru a menţine obiectivul de deficit pentru 2023 de 5% din PIB.
Cât privește pregătirile pentru iarnă, oficialul francez a precizat că majoritatea centralelor nucleare care sunt oprite acum din motive de mentenanță vor fi operaționale. Jumătate din cele 56 de centrale nucleare ale Franței sunt în prezent oprite.
În plan european, Pannier-Runacher a menţionat că Executivul comunitar lucrează pentru a prezenta statelor membre propuneri, printre care figurează un impozit pentru companiile energetice şi un plafon pentru preţul gazelor.
„Suntem în favoarea propunerii de a cere producătorilor o contribuţie, pentru că, pentru majoritatea, costurile de producţie practic nu au variat, dar preţul la care vând da, a explodat”, a spus ministrul, fără a intra în detalii despre modul în care ar putea fi aplicată această taxă.