UPDATE ora 21:00. 380.000 de persoane au protestat în toată Franța, potrivit Ministerului de Interne, în timp ce reprezentantul sindicatului CGT a anunţat că „peste 1,5 milioane de persoane” au manifestat joi în Franța în cea de-a 12-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor, notează Le Figaro.
UPDATE ora 19:30. 336.000 de manifestanţi au mărșăluit pe străzile Franței, scrie Le Figaro, care citează datele Fig Data de la ora 18:00. Potrivit sursei citate, numărul protestatarilor a scăzut faţă de ziua de 6 aprilie, când erau pe străzi 479.000 de persoane. Pe 7 martie au fost peste 1,1 milioane de protestatari, fiind ziua cu cei mai mulţi manifestanţi.
UPDATE ora 17.20: Prefectura Paris a emis un ordin prin care interzice protestele în fața Curții Constituționale începând de joi, de la ora 18.00 (nr. 19.00 în România). Interdicția va fi valabilă până sâmbătă, ora 8.00, conform decretului postat online la începutul după-amiezii. Decizia vine în contextul în care magistrații constituționali sunt așteptați să se pronunțe vineri privind legalitatea reformei pensiilor
„Există un risc semnificativ ca în acea zi să aibă loc adunări ilegale în apropierea Curții Constituționale, în special pentru a pune presiune asupra deciziei”, scrie prefectul în decret.
„În plus, există riscul serios ca elemente radicale, cu un potențial de violență ridicat, să organizeze manifestații violente în această zonă, cu scopul de a ataca din nou forțele de ordine și de a produce daune mobilierului stradal, vehiculelor și magazinelor”, continuă prefectul.
UPDATE ora 17.00: Ciocniri violente între forțele de ordine și protestatari au avut loc în Nantes și Rennes. În Nantes, unde participă între 10.000 și 25.000 de persoane la proteste, au fost aruncate primele proiectile când mulțimea trecea prin fața prefecturii, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene, iar manifestațiile au degerat în ciocniri care au durat circa două ore.
En cette fin de manifestation, à #Nantes, des policiers ont été pris à partie près de Gloriette. Visés par des projectiles, ils répliquent par des gaz lacrymogènes. Des feux d’artifice sont tirés @Le_Figaro #greve13avril pic.twitter.com/l6Uhd8FzzS
— Laurène Trillard (@laurenetrillard) April 13, 2023
Și în Rennes, au fost incendiate coșuri de gunoi și au fost raportate acte de vandalism împotriva mobilierului stradal și a unor imobile. Două vehicule marca Mercedes și Tesla parcate de-a lungul traseului au fost vandalizate și incendiate, au remarcat jurnaliștii AFP.
Une Tesla a également été mise à feu sur le mail François Mitterrand, à Rennes #greve13avril pic.twitter.com/gxOwe5z7lt
— Le Mensuel de Rennes (@MensueldeRennes) April 13, 2023
***
Unele blocaje ale traficului sunt așteptate joi, dar nu la nivelul celor din martie, întrucât acțiunile industriale își pierd susținerea. Sindicatul CGT a cerut grevă totală la toate rafinăriile din țară.
Acest cel mai nou val de proteste are loc cu o zi înainte de mult așteptatul verdict de vineri al Curții Constituționale privind legalitatea proiectului de lege care prevede, printre altele, creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Zeci de muncitori francezi care protestează față de reforma pensiilor au pătruns joi în sediul din Paris al companiei producătoare de bunuri LVMH, cerând celor bogați să contribuie mai mult la finanțarea pensiei de stat.
Retraites: des manifestants s’introduisent au siège de LVMH à Paris pic.twitter.com/Yu09LoTOO7
— BFMTV (@BFMTV) April 13, 2023
Peste 100 de protestatari au fost filmați pe holul de la intrare cu lambriuri din lemn al clădirii de pe luxosul Avenue Montaigne și urcând pe o scară rulantă care duce la etajele superioare, în timp ce alții au protestat în fața sediului LVMH, mulți fluturând steaguri ale sindicatului feroviar Sud Rail.
„Dacă ești în căutare de bani pentru finanțarea pensiilor, ia-i din buzunarele miliardarilor”, a spus Fabien Villedieu, reprezentantul sindicatului Sud Rail, subliniind că protestul a fost „simbolic și pașnic”.
Zeci de mii de oameni sunt așteptați să participe la un miting în Paris, care a plecat din Place de l’Opéra în direcția Bastille, potrivit unei estimări făcute pe RMC de șeful poliției din Paris, Laurent Nuñez. În ultima zi de mobilizare, 6 aprilie, 57.000 de manifestanți au manifestat prin capitală și 570.000 în toată țara, potrivit Ministerului de Interne.
🔴 Manifestation sauvage sur les Champs-Élysées contre la réforme des retraites #greve13avril pic.twitter.com/uDQIkMxkMv
— Clément Lanot (@ClementLanot) April 13, 2023
Guvernul spune că este necesară creșterea vârstei de pensionare pentru majoritatea lucrătorilor pentru a echilibra bugetul de pensii în anii următori. Sindicatele spun că banii se găsesc în altă parte.
Acțiunile „agresive” au fost demarate de la primele ore cu blocarea axelor rutiere și feroviare în mai multe orașe, a unui depozit de camioane de gunoi la Aubervilliers și incineratorul de deșeuri din Ivry-sur-Seine, lângă Paris.
Președintele francez Emmanuel Macron insistă că modificările propuse, care includ creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, sunt necesare pentru a reforma un sistem muribund. Dar unii dintre experții guvernului au spus că sistemul de pensii este într-o formă relativ bună și că probabil că ar reveni la un buget echilibrat chiar și fără reforme.
Furia populară față de reforme a crescut mai mult după ce prim-ministrul Élisabeth Borne a folosit articolul 49.3 – cunoscut sub numele de „opțiunea nucleară” – pentru a adopta reforma pensiilor fără un vot în Parlament, pe 16 martie. Câteva zile mai târziu, guvernul a supraviețuit la două moțiuni de cenzură.
Ce prevede reforma pensiilor
În primul rând, vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani, începând din 2030.
Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.
În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii. Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă.