Cuprins:
UPDATE 20.45. Sindicatele au planificat o nouă zi de proteste pentru joi, 6 aprilie, potrivit informațiilor de Le Figaro, cu câteva zile înainte de decizia Consiliului Constituțional privind viitorul reformei pensiilor.
UPDATE 20.22. La Bordeaux, un raport provizoriu comunicat de prefectură și citat de Le Monde, relatează șase persoane au fost arestate, iar șapte au fost rănite.
UPDATE 19.50. 27 de manifestanți au fost arestați de poliția la Paris, la mobilizarea împotriva reformei pensiilor, notează Le Figaro.
UPDATE 19.45. Au fost ciocniri la Toulouse, între manifestanți și forțele de ordine. Poliția a estimat 18.000 de oameni prezenți la proteste. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Baricadele sunt în flăcări, iar echipamentele urbane sunt distruse, scrie Le Monde.
UPDATE 18.40. La Lyon, s-a încheiat manifestația. Au rămas aproximativ 200 de oameni. în Place Bellecour, care au aruncat cu sticle într-un cordon al poliției, înainte de dispersarea cu gaze lacrimogene. Un grup a degradat fațada biroului de turism, înainte de o a doua intervenție a poliției, potrivit Le Monde.
UPDATE 19.30. 740.000 de manifestanți au fost înregistrați, marți, în Franța, dintre care 93.000 în capitala Paris, în marginea protestelor celei de-a zecea zile de mobilizare împotriva reformei pensiilor, anunță Ministerul de Interne, citat de Le Figaro.
Circulația TGV-urilor care leagă Parisul de sud-estul Franței a fost întreruptă marți de o defecțiune majoră a semnalizării, posibil cauzată de „un act rău intenționat”, a indicat SNCF. De asemenea, circulația a fost afectat de „invazie prelungită de pe liniile de cale ferată” legată de demonstrațiile împotriva reformei pensiilor de la Gare de Lyon de la Paris.
UPDATE 19.00. Depozitul de petrol din Frontignan, lângă Montpellier, a fost blocat de manifestanți, iar un incendiu a fost semnalat în apropierea drumului de acces
Incendiu, care este controlat de pompieri, a fost provocat de o grenadă lacrimogenă aruncată de poliție.
UPDATE 18.50. Cel puţin doi răniţi au fost îngrijiţi de salvatori voluntari, pe stradă, la Paris, scrie AFP. Unul avea un traumatism la cap, dar era conștient, celălalt, care purta o acreditare de presă, avea o leziune superficială la picior.
UPDATE 18.05. 22 de persoane au fost arestate la Paris, până la această oră, scrie Le Parisien, care citează un comunicat al poliției.
- Turnul Eiffel, Arcul de Triumf și Palatul Versailles și Muzeul Lucru au fost din nou închise publicului, marți, din cauza grevelor împotriva reformei pensiilor, scrie Le Monde.
UPDATE 18.00. Manifestanții, dintre care unii cu cagule negre, au jefuit un magazin Leclerc situat pe Bulevardul Voltaire, în arondismentul 11, scrie Le Figaro.
UPDATE 17.45: Aproximativ 450.000 de persoane protestează marți în Paris pentru împotriva reformei pensiilor, a anunțat sindicatul CGT, în timp ce autoritățile nu au anunțat încă un bilanț.
Aceasta este aproape jumătate față de prezența din ultima zi de mobilizare, de joi, când CGT a anunțat 800.000 de protestari în capitală. Atunci, autoritățile au oferit un bilanț de 119.000.
UPDATE 17.30: Pe traseul manifestației de la Lyon au avut loc incidente grave, relatează Le Monde. După ce mai multe imobile au fost vandalizate, iar unii protestatari au aruncat cu diverse obiecte despre forțele de ordine, poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și cu un tun de apă.
Un grup plasat în fruntea cortegiului, estimat la o mie de persoane de către prefectură, a blocat în mai multe rânduri mitingul sindicaliștilor.
Patru persoane au fost arestate până în prezent în Lyon, potrivit poliției.
UPDATE 17.20: Sindicatul CGT a anunțat că greva în rândul muncitorilor care colectează gunoiul se va încheia de miercuri. Mii de tone de gunoi s-au adunat pe străzile din Paris și din alte orașe după ce colectorii de gunoi au intrat în grevă pentru a protesta împotriva planurilor de reformă a pensiilor.
Colegectorii de gunoi și șoferii din salubritate se pot pensiona în prezent de la vârsta de 57 de ani, dar acest prag va crește cu doi ani prin reforma președintelui Macron. Pensionarea anticipată este o opțiune pentru acele profesii care se confruntă cu condiții grele de muncă.
UPDATE 17.00: La nivel național, 370.000 de persoane participă la manifestații, față de 540.000 pe 23 martie și 681.000 pe 7 martie, conform datelor culese de Fig Data.
UPDATE 16.57. După mai bine de o oră de tensiune la Nantes,, podul Anne de Bretagne a fost eliberat, iar manifestanții s-au dispersat. Calmul a revenit și pe Quai de la Fosse.
Situația s-a calmat și la Rennes, după mai multe ciocniri între demonstranți și poliție.
UPDATE 16.55: Până la această oră, 18 persoane au fost arestate de către forțele de ordine din Paris din rândul protestatarilor. Manifestația se desfășoară în mod pașnic, fără urme de violențele care au marcat precedenta manifestația de joi.
După mai bine de o oră de tensiune la Nantes, podul Anne de Bretagne a fost eliberat, iar manifestanții s-au dispersat. Calmul a revenit și pe Quai de la Fosse, deși unele incendii provocate de protestatari încă ard.
Situația s-a calmat și la Rennes după mai multe ciocniri între protestatari și poliție. Cu toate acestea, câteva incendii continuă să ardă și aici.
UPDATE 15.30: A început manifestația din Place de la République din Paris. După ce protestatarii se vor aduna aici, ei vor pleca în marș spre Place de la Nation. Înainte de a ajunge în Place de la Republique, protestatarii sunt opriți aliatoriu pentru percheziții corporale, potrivit Le Figaro.
La ora locală 14.00 (nr. 15.00 în România), bilanțul oficial indica o prezență de 272.000 de protestatari la nivel național, conform cifrelor prefecturii și poliției, în scădere față de 398.000 pe 23 martie și 510.000 pe 7 martie, la aceeași oră.
***
Protestele față de măsuri, printre care creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, au început încă din luna ianuarie, dar ele au devenit mai violente după ce guvernul a folosit o prevedere constituțională care permite adoptarea proiectului de lege fără vot în parlament.
Tulburările care au început joia trecută au dus la confruntări violente între forțele de securitate și elemente radicale din rândul protestatarilor care au provocat zeci de incendii.
Joi, când a avut loc ultima zi de proteste la nivel național, anarhiștii din gruparea „Black Bloc” au spart vitrine, au demolat stații de autobuz și au jefuit un restaurant McDonalds din Paris, iar violențe similare au avut loc și în alte orașe.
Pregătiri pentru noi violențe la proteste
Ministrul de interne Gérald Darmanin a declarat că peste 450 de persoane au fost arestate joi în cea mai violentă zi de proteste față de încercarea lui Macron de a crește vârsta de pensionare, despre care sondajele spun că majoritatea francezilor se opun. Ministrul a dat vina pe grupuri anarhiste radicale pentru că s-au ciocnit cu poliția, au spart vitrinele și au incendiat gunoiul neadunat.
Gerald Darmanin a avertizat luni că există „un risc foarte serios” de noi violențe la protestele anunțate pentru marți, în capitală și nu numai. Aproximativ 13.000 de polițiști vor fi desfășurați la manifestanții, iar aproape jumătatea dintre ei vor fi în Paris.
Grupări violente de extremă stângă, unele dintre ele venind din străinătate, vor „să dea foc Franței”, a avertizat ministrul de interne francez într-o conferință de presă.
Poliția a sfătuit proprietarilor de magazine aflate pe rutele pe care vor circula protestatarii să țină magazinele închise marți, pentru a evita riscul unor jafuri și distrugeri.
La fel ca în precedentele ocazii în care sindicatele au cerut greve la nivel național, Franța este puternic bulversată. Cursele feroviare și zborurile vor fi anulate, iar unele școli vor fi închise, în timp ce grevele continuă să lovească sectorul energetic. Luni, cel puțin șase din șapte rafinării din Franța au fost închise sau funcționau la capacitate redusă, iar terminalele de gaz natural lichefiat au fost blocate.
Sindicatele i-au cerut președintele Macron să retragă sau să amâne proiectul de lege – care a fost adoptat, dar nu a fost publicat încă, în așteptarea unui verdict din partea Consiliul Constituțional – pentru a calma lucrurile. În replică, Macron a răspuns că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte.
„Trebuie să găsim pacea”, a spus secretarul general al CFDT, unul din principatele sindicate implicate în proteste. Laurent Berger a recomandat numirea a „doi sau trei mediatori” pentru a avansa reforma guvernului în domeniul pensiilor.
Ce prevede reforma pensiilor
În primul rând, vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani, începând din 2030.
Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.
În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii. Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă.