UPDATE ora 20.00: Cel puțin 32 de persoane au fost arestate în timpul protestului din Paris, potrivit unui bilanț actualizat anunțat de poliție.
UPDATE ora 19.00: Numărul participanților la manifestația din Paris diferă semnificativ în funcție de cine prezintă datele. Dacă principalul sindicat (CGT) al muncitorilor din Franța anunță 300.000 de participanți, poliția a transmis că sunt prezente doar 48.000 de persoane.
Mobilizarea sindicatelor a reunit sâmbătă 368.000 de protestatari în Franța, dintre care 48.000 la Paris, a anunțat Ministerul de Interne.
UPDATE ora 18.30: Până la această oră, au fost efectuate 26 de arestări de către polițiștii din Paris, potrivit bilanțului oficial prezentat de poliție. Procesul a fost marcat de numeroase tensiuni și violențe provocate de persoane îmbrăcate în negru care s-au amestecat printre protestatari.
#Paris is hosting the seventh protest against pension reform. The peaceful demonstration turned into clashes with the police. pic.twitter.com/FnVCfNkEMt
— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2023
UPDATE ora 18.00: Numărul participanților rămâne unul redus. La aceasta oră, potrivit datelor comunicate de prefecturi, sunt prezente în stradă 237.000 de persoane, mult sub prezența de 656.000 înregistrată la aceeași oră la protestul de sâmbătă, 11 februarie, și la un sfert din prezența de 900.000 înregistrată marți, 7 martie, potrivit Le Figaro.
UPDATE ora 17.30: Mai multe scene violente au avut loc la manifestația din Paris, relatează Le Figaro. În capitala franceză au fost efectuate 4.000 de controale ale poliției și 11 arestări, „în special pentru port ilegal de arme și participarea la un grup în vederea comiterii de violențe sau distrugeri”, a anunțat prefectura.
Un jurnalist a publicat pe Twitter momentul în care poliția intervine pentru a separa grupurile de persoane recalcitrante de protestatarii pașnici.
Tensions dans le cortège de la manifestation contre la réforme des retraites. Charges des forces de l’ordre. #greve11mars pic.twitter.com/EOttGCfjb4
— Amar Taoualit (@TaoualitAmar) March 11, 2023
UPDATE ora 17.00: La această oră se înregistrează un număr de participanți mult sub ultimele proteste. Aproximativ 163.000 de persoane au ieșit în stradă, conform datelor comunicate de prefecturi, față de 447.000 la aceeași oră la protestul de sâmbătă 11 februarie și 600.000 la cel de marți 7 martie, relatează Le Figaro.
***
O coaliție de sindicate franceze, responsabilă cu mișcarea de protest pornită la sfârșitul lunii ianuarie, speră să mențină presiunea asupra guvernului suficient pentru a retrage proiectele de reformă, a cărei măsură cheie este prelungirea cu doi ani a vârstei de pensionare, de la 62 până la 64 de ani.
Potrivit cifrelor Ministerului de Interne, până la 1 milion de persoane sunt așteptate să participe azi la peste 200 de marșuri programate în toată țara, în timp ce Senatul continuă să revizuiască reforma, cu un posibil vot asupra textului în camera superioară a Parlamentului așteptat pentru duminică seară.
Manifestațiile au început la ora 10.00 (11.00 în România) pe străzile marilor orașe, inclusiv Toulouse și Nisa. Un marș la Paris era programat să înceapă după-amiaza.
Marți, 1,28 milioane de oameni au ieșit în stradă la manifestații, cea mai mare prezență la vot de la începutul mișcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale. Sindicatele au estimat numărul total la 3,5 milioane de oameni.
Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului lui Macron, dar doar o majoritate subțire sprijină grevele și protestele.
Un purtător de cuvânt al TotalEnergies a declarat pentru Reuters că grevele continuă în rafinăriile și depozitele franceze ale gigantului petrolier, în timp ce operatorul feroviar public SNCF a declarat că serviciile naționale și regionale vor rămâne puternic perturbate în weekend.
În Paris, gunoiul continuă să se adună pe străzi, locuitorii menționând o prezență în creștere a șobolanilor, potrivit presei locale.
Senatul este așteptat să voteze în favoarea reformei pensiilor, dar, în acest caz, proiectul de lege va fi apoi revizuit de o comisie mixtă de parlamentari ai Camerei Inferioare și Superioare, probabil săptămâna viitoare.
Dacă comisia este de acord asupra unui text, va avea loc probabil un vot final în ambele camere, dar, în camera inferioară a Parlamentului, unde majoritatea partidului lui Macron este relativă, rezultatul unui astfel de vot pare încă incert.
Anghel2023 • 11.03.2023, 21:23
Cand in Franta de ani de zile in fiecare an milioane de oameni ies in strada si protesteaza chiar si cateva luni incontinu iar la alegeri iese tot nea Macrou nu este clar ca este ceva la mijloc ? Sa aibe legatura cu faptul ca Dl.Macron este un bancher scolit la scoala Iezuita Rothschild ? Sau sa aibe legatura ca face parte din grupul "Young Global Leaders" al World Economic Forum al lui Klaus Schwab....cel care a spus ca pana in 2030 nu o sa detinem nimic dar o sa fim fericiti....si ca trebuie sa mancam gandaci ca sa nu mai poluam atat de mult ?