UPDATE ora 21.20: Protestatarii au dat foc unor echipamente de construcție în Place de la Concorde, iar Poliția franceză face față cu greu asediului oamenilor furioși.

Oamenii au aruncat cu sticle și pietre, iar forțele de ordine au fost nevoite să riposteze cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Forțele de ordine franceze resping proiectile lansate de manifestanți, în Place de la Concorde. Foto: EPA

Totodată, mulțimea a dat foc unui poster care îl înfățișează pe președintele francez Macron, arată imaginile difuzate de agențiile de presă internaționale.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 21.05: Noi proteste au loc acum la Paris. Manifestanții s-au adunat în Place de la Concorde, pentru a doua zi consecutiv, aproape de clădirea parlamentului, Assemblee Nationale, a informat agenția Reuters.

Protestatarii furioși încearcă să exercite presiuni asupra parlamentarilor pentru a dărâma guvernul, a relatat și The Washington Post. Oamenii contestă creșterea vârstei de pensionare pe care Guvernul Borne încearcă să o impună fără un vot în Parlament. Totodată, gunoierii și-au prelungit greva de 12 zile și au lăsat grămezi de gunoaie în Paris.

UPDATE ora 20.30: Grupul de deputaţi centrişti „Libertés Indépendants Outre-mer et Territoires” (LIOT) a depus o primă moţiune de cenzură „transpartinică” împotriva guvernului condus de Elisabeth Borne, după decizia acesteia de a îşi asuma răspunderea guvernamentală pentru a trece legea reformei pensiilor fără vot în parlament, a informat Le Figaro, preluată de news.ro.

Ulterior, şi grupul parlamentar al extremei drepte (RN) al lui Marine Le Pen a depus o moţiune de cenzură, dar prima moţiune, cea depusă de LIOT, un mic grup independent fără culoare politică clară, este posibil să atragă cel mai mare număr de voturi.


Știrea inițială: Francezii, care protestează de câteva luni împotiva proiectului de lege al pensiilor, au ieșit în stradă și joi, 16 martie, imediat după ce președintele Macron a decis să forțeze adoptarea legii. Premierul Élisabeth Borne a invocat articolul 49.3 din Constituție, care permite guvernului să adopte o lege fără un vot în Parlament, pe motiv că reprezintă un risc economic pentru țară.

Această decizie a generat o reacție violentă din partea protestatarii joi seară când s-au ciocnit cu forțele de ordine în Place de la Concorde. Peste 300 de oameni au fost reținuți, în urma violențelor. Vineri, ministrul de interne a condamnat faptele oamenilor, acuzându-i că au provocat haos și distrugeri.

Protestele au continuat vineri. Aproximativ 200 de protestatari au blocat pentru scurt timp șoșeaua de centură a Parisului.

Unii parlamentari din partidul se tem de furia oamenilor și au cerut chiar protecție sporită. Într-o scrisoarea adresată Ministerului de Interne, lidera deputaților Ranissance, Aurore Berge, a cerut forțelor de ordine „să se mobilizeze” pentru a asigura „protecția parlamentarilor” vizați de opozanții reformelor.

„Refuz să-i văd pe deputații grupului meu, sau pe orice deputat al națiunii, să se teamă să-și exprime opinia, să nu voteze liber pentru că s-ar teme de represalii”, a scris Aurore Bergé în scrisoarea adresată ministrului de interne.

Protestatarii blochează un drum din Paris Foto: EPA

Greve anunțate în mai multe sectoare

În sectorul energetic, angajații care au intrat în grevă au anunțat că urmează să oprească producția la una din cele mai mari rafinării din țară în acest weekend sau cel mai târziu luni, a declarat Eric Sellini, reprezentantul principalului sindicat al muncitorilor francezi (CGT). A fost anunțată o grevă și la rafinăria TotalEnergie din Normandia, unde oprirea producției va fi resimțită de francezi.

Gunoierii au continuat și ei greva, în Paris, unde mii de tone de deșeuri s-au adunat pe străzile capitalei.

Iar sindicatele angajaților din transporturi și a profesorilor au anunțat o nouă zi de grevă pentru 23 martie, chiar săptămâna în care elevii de liceu încep examenele de bacalaureat.

De altfel, principalele sindicate au cerut imediat o nouă zi de grevă la nivel național și proteste pentru joia viitoare, numind decizia guvernului de a adopta reforma prin ocolirea Parlamentului drept „o negare completă a democrației”.

Opoziția încearcă să dărâme Guvernul

Partidele de opoziție au anunțat declanșarea unei moțiune de cenzură împotriva guvernului care va fi dezbătută și votată luni. Pentru ca această să treacă este nevoie de susținerea parlamentarilor din Partidul Republican. Formațiunea a refuzat până acum să susțină un asemenea demers, iar guvernul a supraviețuit până acum tuturor încercărilor de vot de cenzură din ultimele luni.

Macron a fost grav subminat în Adunarea Națională, după ce gruparea sa de centru nu a reușit să câștige majoritatea absolută la alegerile parlamentare din iunie anul trecut, pe fondul procentelor însemnate obținute de extrema dreaptă și stânga radicală.

Fără majoritate, Macron trebuia să se bazeze pe parlamentarii republicani pentru a-și susține reformele la legea pensiilor, dar în cele din urmă a decis să nu-și asume riscul și să adopte legea prin invocarea articolului din Constituție are permite ocolirea unui vot în Parlament.

Ce prevede reforma pensiilor

În primul rând, vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani, începând din 2030.

Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.

În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii. Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News