UPDATE ora 16.55: Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul de România invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu a depus jurământul la învestirea în funcție, au explicat surse judiciare pentru Libertatea.
Instanța franceză „și-a depășit competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare și acest lucru poate fi considerat o imixtiune în procedura de judecată a instanțelor din România”, susțin sursele citate.
O problemă în acest moment este aparenta reluare a procesului de către instanțele din Franța, un atribut care este exclusiv al sistemului judiciar național, potrivit informațiilor Libertatea.
Știrea inițială: Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a refuzat predarea „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. Decizia poate fi atacată de către procurorul general.
Îmbrăcat într-un palton negru, costum albastru şi cămaşă mov, Paul de România, în vârstă de 75 de ani, a primit decizia cu un zâmbet, conform relatării AFP.
Curtea de Apel din Paris trebuia să se pronunțe inițial pe 22 noiembrie, dar a amânat decizia pentru 29 noiembrie. În acea zi, Paul Philippe al României a cerut Curții de Apel din Paris să îl scape de „coșmar”.
„Nu am făcut nimic ilegal sau greșit. Am încredere că Franța mă va scoate din acest coșmar”, a spus acesta, potrivit taboidului britanic Daily Mail.
Care sunt acuzațiile din dosarul Ferma Băneasa
Paul Philippe Al României a fost dat în urmărire internațională la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a pădurii Snagov.
Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006-2013 „în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe”, se arăta în comunicatul DNA.
În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.
După condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa, prințul Paul a fugit din țară, fiind depistat la Paris. El a fost arestat provizoriu de autoritățile franceze la 27 iunie 2022, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.
Potrivit Ministerului român al Justiţiei, instanţa din Franța este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării prințului Paul.
Cine este Paul de România
Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I.
În 1947, familia regală a fost expulzată din România de către comunişti, iar proprietăţile sale au fost confiscate.
Paul Philippe, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
bozo76 • 05.09.2024, 04:02
Atata legislatie si legi u.e. ca nu mai stie nici judecatorul francez. Dar gorghiu stie ca ea a facut si dreptu u.e. si dreptu francez si dreptu romanesc si stangu. Intre picioare.