195 de membri ai Camerei Superioare a Parlamentului francez au votat „pentru”, în timp ce 112 au votat „împotrivă”.
Premierul Elisabeth Borne a salutat adoptarea reformei de către Senat.
„După sute de ore de dezbateri, Senatul a adoptat planul de reformă a pensiilor. S-a făcut un pas important pentru a realiza o reformă care să garanteze viitorul sistemului nostru de pensii”, a scris premierul Elisabeth Borne, pe Twitter.
Aceasta a adăugat că este „total angajată să se asigure că textul va fi adoptat definitiv în zilele următoare”.
Proiectul de lege urmează să fie revizuit de o comisie mixtă de parlamentari ai Camerei Inferioare și Superioare, probabil miercuri, 15 martie.
În cazul în care comisia este de acord asupra unui text, un vot crucial îl aşteaptă probabil joi, 16 martie, în Adunarea Naţională, Camera Inferioară a parlamentului, unde majoritatea partidului lui Macron este relativă.
Vineri, 10 martie, Macron a spus că reforma pensiilor trebuie să se „termine” în Parlament, sugerând că nu exclude nimic, inclusiv recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea fără vot.
O reformă contestată de majoritatea francezilor
Reforma prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Proiectul a stârnit nemulțumirea francezilor, sute de mii de oameni ieșind pe străzi în marile orașe pentru a pune presiuni asupra guvernului să retragă reforma.
De la începutul anului, au avut loc 7 zile de proteste, cea mai recentă mobilizare având loc sâmbătă, 11 martie.
În stradă au fost 368.000 de protestatari la nivel național, dintre care 48.000 în Paris. În capitala franceză au avut loc și scene violente, iar 32 de persoane au fost arestate pentru port de armă și comportament violent.
Cifrele au fost în scădere semnificativă faţă de marţi, 7 martie, când 1,28 de milioane de oameni au ieşit în stradă în Franţa, potrivit Ministerului de Interne.
Conform sondajelor, majoritatea francezilor se opun acestei reforme, considerând-o „nedreaptă”, în special pentru femeile şi angajaţii cu locuri de muncă dificile.
Protestele și grevele continue au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului. În Paris, gunoiul continuă să se adune pe străzi, locuitorii menționând o prezență în creștere a șobolanilor, potrivit presei locale.