Cuprins:
„Am decis să coprezidăm în iunie (2025 – n.r.) o conferinţă pentru cele două state (unul israelian și celălalt palestinian – n.r.) cu ideea ca în viitoarele luni, împreună, să ne multiplicăm şi să ne unim iniţiativele diplomatice cu scopul de a aduce toată lumea pe această cale”, a spus Macron în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Arabia Saudită.
Lobby pentru crearea unui stat palestinian
Întrebat despre o recunoaştere a unui stat palestinian de către Franţa, Emmanuel Macron a reiterat că există „voinţa de a o face”, însă „la momentul util, (adică) atunci când declanşează recunoaşteri reciproce”.
„Dorim să aducem mai mulţi alţi parteneri şi aliaţi, europeni şi non-europeni, care sunt pregătiţi să meargă în această direcţie”, a adăugat el.
Este totodată vorba despre „declanşarea prin acest lucru a unei recunoaşteri în favoarea Israelului, care va permite să se dea răspunsuri în domeniul securităţii Israelului şi să se convingă că soluţia cu două state este o soluţie pertinentă pentru Israel însuşi”, a subliniat el.
Arabia Saudită, în care se află cele mai sfinte locuri ale islamului, este angajată în negocieri cu SUA în vederea unei normalizări a relaţiilor sale cu Israelul şi acordarea unor garanţii americane de securitate. Însă, la jumătatea lunii septembrie, prinţul moştenitor saudit a exclus o recunoaştere a Israelului înaintea „înfiinţării unui stat palestinian”.
Parisul şi Riadul insistă pentru o „soluţie cu două state”, respinsă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Acord pentru administrarea postbelică a Fâșiei Gaza
Pe de altă parte, mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi partidul Fatah al liderului palestinian Mahmoud Abbas au ajuns la un acord asupra formării unui comitet care să administreze Fâşia Gaza după războiul cu Israel.
În urma unor negocieri, la Cairo, sub egida autorităţilor egiptene, fraţii inamici palestinieni au adoptat un proiect al unui acord care urmează să fie validat prin decret prezidenţial de către Mahmoud Abbas, potrivit unui membru al echipei de negociere a Hamas şi unui membru al echipei Fatah.
Textul proiectului de acord prevede ca acest comitet, care urmează să fie alcătuit din zece până la 15 personalităţi neafiliate niciuneia dintre cele două mişcări, să aibă autoritate asupra tuturor afacerilor care ţin de ajutorul umanitar, educaţie, sănătate, economie şi reconstrucţie.
Israelul amenință să nu facă diferența între Hezbollah și Liban
De cealaltă parte, Israelul ameninţă „să pătrundă şi mai adânc” în Liban, în cazul în care fragilul acord de încetarea focului cu Hezbollah – aflat în vigoare din 27 noiembrie – este rupt, potrivit ministrului israelian al apărării Israel Katz.
„Dacă repornim la război, vom acţiona cu şi mai multă forţă şi vom pătrunde şi mai în adâncime”, a declarat el.
„Nu va mai exista o imunitate a statului libanez”, iar Israelul nu va mai face „deosebire (între Liban – n.r.) şi Hezbollah”, a ameninţat Katz în timpul unei vizite la trupele israeliene.