Franța a transmis că a recurs la acest gest ca urmare a unor atacuri verbale nefondate venite din partea liderilor politici ai Italiei, despre care au afirmat că au fost „fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial”.
Cei doi vicepremieri ai Italiei, extremistul Matteo Salvini și Luigi Di Maio, reprezentant al partidului populist Mișcarea Cinci Stele, l-au criticat în ultimele luni pe președintele francez, Emmanuel Macron. Aceștia au acuzat o serie de probleme fierbinți precum imigranții sau manifestațiile „Vestelor galbene”.
Di Maio s-a întâlnit în această săptămână cu liderii „vestelor galbene” care încearcă să candideze la alegerile europarlamentare din luna mai și a declarat că „vântul schimbării a trecut Alpii” și că „o nouă Europă se naște din vestele galbene”.
Franța a catalogat comentariile drept o „provocare” inacceptabilă.
Anunțând întoarcerea imediată la Paris a ambasadorului său pentru discuții, MAE francez a transmis: „De câteva luni, Franța a fost ținta unor atacuri repetate, nefondate și declarații scandaloase. Dezacordurile sunt un lucru, dar manipularea relației în scopurile electorale este altul”.
„Toate aceste acțiuni creează o situație gravă care ridică întrebări cu privire la intențiile guvernului italian față de Franța”, se mai arată în comunicatul MAE de la Paris.
Salvini a răspuns că guvernul italian nu urmărește lovirea Franței și a sugerat că ar fi interesat de o întâlnire cu Macron. „Nu vreau conflict cu nimeni, sunt pregătit să merg la Paris, chiar și pe jos, pentru a discuta despre numeroasele probleme pe care le avem”, a spus el.
Matteo Salvini este apropiat de contracandidata lui Emmanuel Macron de la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen.
În timpul unei vizite efectuate în Egipt luna trecută, Macron a catalogat comentariile lui Salvini și Di Maio ca fiind „nesemnificative”.