Emmanuel Macron a deplâns miercuri moartea adolescentului francez ucis de polițiști în Nanterre, în vreme ce a îndemnat la calm, după protestele care au avut loc în mai multe localități din Franța, ca urmare a incidentului, scrie Le Monde.
„Nimic nu justifică moartea unui tânăr”, a declarat președintele de la Marsilia, unde se afla într-o vizită. „Vreau să exprim emoția întregii țări”, a adăugat președintele, care a transmis „familiei tânărului ucis „toată solidaritatea și afecțiunea națiunii”.
El a vorbit despre o tragedie „inexplicabilă, impardonabilă” și despre o „durere împărtășită”, spunând că speră ca justiția „ să își facă rapid treaba”.
„Avem nevoie de afecțiune și respect, de calm, nu de o conflagrație”, a adăugat șeful statului, referindu-se la tensiunile apărute peste noapte la Nanterre și în alte localități din suburbia Parisului.
„Poliția și jandarmeria se angajează să vă protejeze pe voi și pe noi”, a mai declarat Emmanuel Macron, adăugând că speră că nu va exista „nicio manipulare” orchestrată în jurul evenimentului.
Mama tânărului ucis, Mounia, a chemat însă la un marș al revoltei. Vorbind într-un clip distribuit pe TikTok, ea a cerut francezilor revoltați să vină la un marș alb în memoria fiului ei, joi, în fața prefecturii orașului Nanterre.
„Vă implor pe toți să veniți. Vă rog, haideți să ne revoltăm pentru fiul meu”, a spus femeia, potrivit BFMTV. ”Vom fi cu toții acolo”, a adăugat ea, anunțând un „marș alb” și un „marș al revoltei”.
Furie și multe semne de întrebare
Moartea adolescentului a provocat deja reacții puternice în Franța. Inițial, scrie Le Monde, surse din cadrul poliției au transmis presei că polițiștii au tras în șofer după ce vehiculul s-ar fi îndreptat spre oamenii legii și le-ar fi pus viața în pericol.
O înregistrare video care a apărut pe rețelele sociale a spulberat însă rapid această variantă.
În imagini se vede cum doi polițiști se sprijină de portiera laterală a unui Mercedes AMG galben – mașina condusă de Nahel. Unul dintre cei doi polițiști ține arma îndreptată spre șofer, iar AFP scrie că printre zgomotele traficului, o voce poate fi auzită cu amenințarea: „O să te alegi cu un glonț în cap”.
În momentul în care mașina încearcă să se îndepărteze de polițiști, se aude un foc de armă.
Presa franceză scrie că autoturismul s-a oprit câteva zeci de metri mai încolo, într-un stâlp. Nahel M., tânărul de 17 ani, a murit la scurt timp după ce a fost lovit în piept de glonț, în ciuda încercărilor de resuscitare ale medicilor sosiți la fața locului.
Un pasager, de asemenea minor, a fost reținut, în timp ce un al treilea individ, aflat încă în libertate, era încă căutat marți seara.
Moartea adolescentului și circumstanțele în care aceasta a survenit au stârnit furie în Nanterre, orașul muncitoresc din vestul Parisului, în care acesta locuia cu mama sa. La începutul serii, au izbucnit primele tensiuni între protestatari și poliție.
Acestea s-au extins apoi în unele dintre suburbiile Parisului. Potrivit datelor oficiale, 31 de persoane au fost reținute în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine. Mai multe autoturisme au fost incendiate.
Între timp, ofițerul în vârstă de 38 de ani acuzat că l-a împușcat pe tânăr a fost reținut sub acuzația de omucidere.
Au fost de asemenea deschise două anchete diferite. Una, pentru refuz de conformare cu cererile polițiștilor şi tentativă de omor voluntar asupra unei persoane care deţine autoritate publică.
O altă anchetă, deschisă pentru ucidere intenţionată de către o persoană care deţine autoritate publică, a fost încredinţată Inspectoratului general al poliţiei naţionale.
Șeful poliției din Paris, Laurent Nuñez, a admis pentru BFMTV că acțiunile polițistului „ridică întrebări”, deși a sugerat că ofițerul s-ar fi simțit amenințat.
Avocatul familiei tânărului, Yassine Bouzrou, a insistat că imaginile incidentului demonstrează că tânărul nu a avut intenția de a-i lovi pe polițiști. Refuzul de a te supune solicitărilor polițiștilor nu le oferă dreptul de a te ucide, a spus avocatul.
Bouzrou a subliniat că intenția polițistului de a ucide este evidentă și a adăugat că membrii familiei vor cere și acuzarea celui de-al doilea polițist de complicitate.
El a adăugat că familia a depus o plângere împotriva poliției pentru „minciună” – după ce inițial oamenii legii au susținut că mașina a încercat să îi calce pe polițiști.
13 oameni uciși de polițiști anul trecut, pentru că nu s-au supus controalelor rutiere
Nahel este a doua persoană ucisă în acest an în Franța de polițiști, în timpul unui control în trafic.
În 2022, un an record, au fost înregistrate treisprezece decese cauzate de arme de foc în legătură cu refuzul victimelor de a se supune ordinelor poliției, iar cinci ofițeri de poliție au fost puși sub acuzare pentru aceste infracțiuni.
În vreme ce numărul cazurilor în care persoanele refuză să se conformeze ordinelor polițiștilor a crescut de 25 de ori în ultimii treizeci de ani, mult a crescut și numărul cazurilor în care polițiștii au deschis focul asupra acestor persoane, scrie Le Monde.
Cotidianul francez spune că o posibilă explicație ar fi adoptarea în ianuarie 2017 a unei legi care ar fi trebuit să clarifice cadrul acestor intervenții ale polițiștilor, aliniindu-l la cel al jandarmilor, considerat mai flexibil.
Statistica oficială arată că numărul cazurilor în care poliștii au deschis focul asupra vehiculelor în mișcare a crescut de la 137 în 2016 la un record de 202 în 2017.
Cifrele sunt în continuare ridicate, cu 153 de cazuri în 2020 și 157 în 2021, ultimul an pentru care există date.
Reacții: ce spune șefa guvernului, ce vor extremiștii, ce crede Kylian Mbappé
Reacții au venit din întreaga Franță. Marc Ferracci, deputat al partidului președintelui, Renaissance, a observat disproporționalitatea reacției polițistului.
Critică la adresa polițiștilor a părut și șefa guvernului, chiar dacă ea a subliniat că apreciază dedicația oamenilor legii în general. Elisabeth Borne a vorbit însă despre o intervenție „care, în mod clar, nu pare să respecte regulile”.
Stânga a fost mai vehementă, cu Jean-Luc Mélenchon, fondatorul partidului Franța Nesupusă, care a condamnat comportamentul oamenilor legii și a cerut o reformă a poliției.
Mai precauți au fost reprezentanții partidului lui Marine Le Pen, Adunarea Națională, care au atras atenția asupra faptului că polițiștii sunt supuși multor presiuni în general și că toată lumea trebuie să aștepte acum finalizarea anchetei.
Rapperul Niska și fotbalistul francez Kylian Mbappé au avut și ei ceva de spus.
„Sufăr pentru Franța mea. O situație inacceptabilă. Toate gândurile mele se îndreaptă către familia și apropiații lui Nahel, acest mic înger plecat mult prea devreme”, a scris fotbalistul pe Twitter.
dante69 • 29.06.2023, 08:05
Au mai fost evenimente de genul asta acolo în zone unde Republica și legile ei au încetat să existe. In bidonvilurile franceze poliția acționează într-un teritoriu ostil in regim de asediu. De la atentate islamiste in plină zi, decapitarea unui profesor și incidentele de acum acum, avem imaginea unei societăți in plina disoluție. Există o întreagă literatură care face un index al patologiei acestei Franțe la sfârșitul ciclului ei civilizațiional.Si ca un bolnav care-și refuza diagnosticul, elitele proclamă bezmetic o culme a progresului. Tragedia e că ne paște același destin, iar burțile pline de acum ne înșală judecata cea de pe urmă.
vudejea • 28.06.2023, 19:19
Democratie vere, libertate, ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.
Alamar13 • 28.06.2023, 21:30
vudejea • 28.06.2023, 19:19
Democratie vere, libertate, ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.
@ vudejea. Democratia nu este sinonima cu Paradisul. Si care este alternativa, in opinia dtale? Winston Churchill spunea urmatoarele : Capitalismul este un sistem crud, nemilos si dur. Asta pana le incetci pe toate celelalte.