Biroul premierului Elisabeth Borne a înființat o echipă de criză pentru a face față secetei care a forțat numeroase sate din Hexagon să se bazeze pe livrările de apă efectuate cu camioanele, care a determinat compania de stat EDF să reducă producția de energie nucleară și care a afectat culturile.
Temperaturile urmau să atingă duminică 37 de grade Celsius în sud-vestul țării, înainte ca aerul fierbinte să se răspândească în nord, la începutul săptămânii viitoare.
„Este posibil ca acest nou val de căldură să se instaleze”, a anunțat La Chaine Meteo, un canal similar postului american The Weather Channel.
Agenția națională de meteorologie Meteo France a precizat că este vorba despre cea mai gravă secetă de la începutul înregistrărilor, în 1958, și că se așteaptă ca aceasta să se agraveze cel puțin până la mijlocul lunii. În medie, la nivel național, în luna iulie a căzut mai puțin de 1 cm cub de ploaie în toată Franța.
Recolta de porumb ar urma să fie cu 18,5% mai mică în acest an față de 2021, a anunțat Ministerul agriculturii, chiar în momentul în care europenii se confruntă cu prețuri mai mari la alimente ca urmare a exporturilor de cereale din Rusia și Ucraina mai mici decât în mod normal.
Între timp, Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor a avertizat că lipsa de furaje din cauza secetei înseamnă că ar putea exista o penurie de lapte în lunile următoare.
Operatorul nuclear EDF și-a redus săptămâna trecută producția de energie la o centrală din sud-vestul Franței din cauza temperaturilor ridicate ale râului Garonne și a emis avertismente pentru reactoarele de pe fluviul Ron
Vremea caldă a agravat problemele companiei, problemele legate coroziune și de prelungirea perioadei de întreținere la jumătate din cele 56 de reactoare ale sale reducându-i capacitatea de producție, în timp ce Europa se confruntă cu o criză a energiei.
În aproape toată Franța continentală sunt în vigoare restricții introduse pentru a conserva consumul de apă, inclusiv, în multe locuri, interdicții care vizează irigațiile.
Foto: EPA