Textul, prezentat de premierul Bernard Cazeneuve şi ministrul de Interne Bruno Le Roux, a fost adoptat cu un vot masiv, mai puţin de către aleşi din cadrul Frontului de Stânga şi unor ecologişti care consideră măsura „ineficientă” şi „periculoasă” pentru drepturile fundamentale.
Senatul urmează să examineze proiectul joi. El urmează să procedeze la adoptarea definitivă a acestui proiect de lege care va acoperi perioada alegerilor prezidenţiale – de la 23 aprilie şi până pe 7 mai – şi a celor parlamentare – 11-18 iunie.
La 21 iulie, Parlamentul a prelungit cu şase luni starea de urgenţă, pe perioada 26 iulie-26 ianuarie. Demisia din Guvern a lui Manuel Valls, pe 6 decembrie, a antrenat automat sfârşitul măsurii în termen de 15 zile, adică pe 21 decembrie.
Textul prorogă acest regim de excepţie aflat în vigoare de la atentatele de la 13 noiembrie 2015. Este a cincea oară când este prelungit, ultima oară în urma atentatului de la Nisa de pe 14 iulie.
Premierul Bernard Cazeneuve a lăudat sâmbătă, când a prezentat proiectul de lege, „eficienţa” stării de urgenţă de când a fost instituită şi a respins acuzaţii de încălcare a drepturilor omului, nişte măsuri care permit, în opinia sa, o completare a dreptului comun fără să i se substituie.
Totodată, Cazeneuve a anunţat că17 atentate au fost dejucate de la începutul lui 2016, iar 420 de persoane au fost arestate în legătură cu reţele teroriste.