Ministrul agriculturii Marc Fesneau a declarat la televiziunea France 2 că va anunța măsuri „în următoarele 48 de ore”.

Cea mai mare problemă este legată de legea pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate, care prevede că anumite suprafețe trebuie lăsate necultivate. Adoptată anul trecut de Parlamentul European, legea menționează că, până în 2030, statele membre trebuie să ia măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor.

Agricultorii francezi, care protestează de mai mult de zece zile, cer, printre altele, să fie plătiţi mai bine.

Premierul francez, Gabriel Attal, le-a promis noi măsuri de sprijin, în special în chestiunea terenurilor care trebuie lăsate în pârloagă, conform normelor UE. Vineri, guvernul a renunțat la planurile de reducere treptată a subvențiilor de stat pentru motorina agricolă și a promis o reducere a birocrației și o relaxare a reglementărilor de mediu, însă organizațiile de agricultori au declarat că acest lucru nu este suficient.

Două sindicate ale agricultorilor au ameninţat că de luni vor începe un „asediu pe durată nedeterminată” al Parisului, acţiune în care „toate axele de transport către capitală vor fi ocupate” și se vor bloca astfel căile de acces în oraş.

Între timp, au început să protesteze şi agricultorii din Belgia, care duminică, 28 ianuarie, au blocat autostrada E42 din sudul țării.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News