Astfel, guvernul francez dorește ca pe 10 iulie să pună capăt stării de urgență sanitară instituită pe 24 martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Șeful executivului a explicat această decizie marți, 9 iunie, insistând asupra “evoluției pozitive, în acest stadiu, a situației de sănătate”.
“Cu toate acestea, această ieşire din starea de urgenţă sanitară trebuie organizată riguros şi progresiv”, prin urmare, guvernul va prezenta miercuri Consiliului de miniştri un proiect de lege ce va permite, timp de patru luni, să reglementeze accesul la transporturile în comun, să limiteze sau să interzică anumite adunări publice şi să închidă anumite unităţi cu destinaţie publică.
“Aceste dispoziţii nu vor autoriza însă reîntoarcerea la o carantină strictă”, asemănătoare celei introduse pe 17 martie pentru a stopa pandemia cu preţul unei opriri brutale a economiei, au declarat reprezentanții prim-ministrului Edouard Philippe.
Starea de urgenţă sanitară, în vigoare din 24 martie, a fost prelungită după două luni până pe 10 iulie. “Trebuie să rămână un regim excepţional”, a subliniat șeful executivului francez.
Dacă o înrăutăţire generală sau localizată a situaţiei ar justifica măsuri mai restrictive, guvernul ar urma să recurgă din nou la starea de urgenţă sanitară, care ar putea fi reintrodusă, pe tot sau doar pe o parte din teritoriul Franţei, printr-un decret al Consiliului de miniştri.
Până miercuri, Franța a raportat 154.591 de cazuri de infecție cu coronavirus și 29.296 de decese provocate de COVID-19.