Ministrul francez al energiei a încercat să calmeze populația, dar nemulțumirile cresc în rândul șoferilor care au fost nevoiți să stea ore întregi la coadă la unele benzinării. Aproximativ 20% dintre benzinăriile din Franța s-au confruntat sâmbătă cu o lipsă de combustibil.

„Guvernul face tot posibilul pentru a readuce situația la normal cât mai curând posibil”, a declarat ministrul energiei, Agnes Pannier-Runacher. „O soluție la acest conflict trebuie găsită cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Șoferii care au stat cu orele la coadă sunt mult mai vehemenți. „M-am trezit la 4 dimineață să pun benzină și se împlinesc aproximativ 4 ore [pe care le-am așteptat] și voi putea alimenta dacă mai rămâne benzină la 8 dimineața”, a spus Terry Caboste, un muncitor care a vorbit cu presa în timp ce aștepta la rând.

„Nu înțeleg, nu înțeleg. Îmi este greu să înțeleg de ce ajungem în astfel de situații”, spune și Gilles Albou, un pensionar care stă la aceeași coadă.

Ministrul francez al transporturilor, Clement Beaune, a declarat că nu a existat nicio problemă cu aprovizionarea în Franța, sâmbătă. El a spus că penuria este un „fenomen localizat, legat de mișcările sociale”, îndemnând în același timp companiile și sindicatele să acționeze cu „responsabilitate”.

Autoritățile franceze au dat asigurări că nu vor raționaliza benzina pentru șoferi ca răspuns la problemele de aprovizionare cauzate de greve.

Sindicatul CGT, care reprezintă muncitorii aflați în grevă, a declarat că este dispus să intre la negocieri începând de săptămâna viitoare.

„Suntem gata să începem negocierile luni numai pe baza revendicării noastre salariale”, a scris Eric Sellini, coordonator CGT la TotalEnergies.

Sindicatul a cerut o creștere cu 10% a salariilor în 2022, 7% din aceasta menită să egaleze inflația și încă 3% pentru împărțirea profitului obținut de companie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News