La 84 de ani, Lydia Bloch este președinte al unei asociații de formatori de educatori din Franța. Deși mulți oameni de vârsta ei preferă să aibă o viață liniștită, franțuzoaica vine în fiecare an în România ca să ajute cadrele didactice, notează Turnul Sfatului.
Cu eleganța aerului parizian pe care-l emană, franțuzoaica a spus că știe limba română deoarece s-a născut la București. A crescut în Capitala României interbelice până la șase ani, când părinții ei au primit cetățenie franceză și s-au mutat cu toții în Franța.
Copilăria și-a petrecut-o într-un orășel situat între Paris și Strasbourg, iar la 18 ani a devenit educatoare. A făcut asta din pasiune, de dragul zâmbetelor copiilor, mulțumită fiind că a ajutat la creșterea a zeci de generații.
Lydia Bloch și-a dintotdeauna să facă voluntariat în România și, după ce a ieșit la pensie, și-a văzut visul cu ochii. La început, imediat după 1989, a ajuns în Sighetu Marmației, după ce a aflat despre cum erau îngrijiți copiii în orfelinate.
”După căderea comunismului, la televizor vedeam cele mai urâte centre de copii, erau foarte urâte și când mă întorceam, prietenii mă întrebau dacă am vizitat centrele respective. Era păcat că acei copii sunt acolo, că nu au părinți, mai erau asociațiile care le mai făceau cadouri, dar nu le schimbau viața. Am avut o întâlnire cu educatoare de grădiniță și de creșă și mi-au spus că le e foarte greu. Așa am început cu activitățile din grădinițe”, a povestit Lydia Bloch.
Franțuzoaica de 84 de ani care face voluntariat în grădinițele din Sibiu a reînvățat limba română în 3 ani
În primii ani, a mers în marile orașe din România, unde le-a instruit pe educatoare. Simțea că uneori nu era înțeleasă în limba franceză, așa că a reînvățat româna în timp record.
”Am zis că vreau să vorbesc cu toată lumea, nu doar cu profesoare de franceză și a trebuit să reînvăț limba. Mi-au trebuit trei ani. Când am început să mă descurc, mi-am amintit de copilărie și asta m-a ajutat să învăța mai repede”, a mărturisit Lydia.
Ca să vină în sprijinul educatoarelor din România, a chemat inspectoare din Franța pentru a îmbunătăți instruirea celor mici. În prezent, Lydia conduce o echipă de formatori români în cadrul unei asociații.
”În 2004 am fost la Mediaș și de atunci vin în fiecare an să fac formare în Sibiu la personal, în special despre cărți și bibliotecă. Vreau neapărat să am două echipe de formatori acreditați, una pentru cărți pentru copii și una pentru științe active, cu experimente”, a povestit franțuzoaica de 84 de ani.
Lydia vrea să încurajeze copiii să descopere lectura încă de la vârste fragede
”E foarte important pentru copil așa zis-a lectură pe bază de imagini. În timp ce părintele îi citește, el să poată urmări pe imagini ceea ce aude. În România, au apărut puține cărți de genul și oricum doar în vreo două-trei librării se găsesc. De exemplu, cele de la editura Panda sunt foarte potrivite”, zice Lydia.
Franțuzoaica spune că actualul sistem de învățământ din România are numeroase lipsuri care pot fi suplinite însă cu ajutorul profesorilor pasionați și informați. ”De la cădere comunismului încoace, se vede o evoluție, dar depinde. În unele locuri e mai bine, în altele, mai puțin bine. Din păcate, nu toți învățătorii și educatorii merg spre bine. Încă se încurajează învățământul pasiv, unde copiii participă prea puțin. La grădiniță încă s-a ameliorat, însă nu peste tot. Din păcate, din ce am văzut, la licee lucrurile nu merg spre bine”, a menționat Lydia Bloch.
Voluntara de 84 de ani vine de două ori pe an în România, dar spune că nu s-ar vedea locuind în țara noastră.
”Îmi plac oamenii, sunt plăcuți și primitori. Însă nu aș locui în România. Nu-mi place politica de stat. Mă enervează politicienii. Și la noi sunt câțiva care fură, dar nu așa de mulți și nici așa sume mari. Și după un timp cad. Aici trec ani de zile și tot nu cade nimeni”, a conchis Lydia.
sursă foto: Turnul Sfatului
INTERVIU VIDEO | Românul de 102 ani care a supraviețuit masacrului de la Stalingrad: „Nicio zi nu m-am temut că mor în lagăr”