Mai mult chiar, azi şi mâine, pentru nordul ţării, frigul va deveni şi mai aprig, dar nici restul teritoriului nu este ferit de un ger năprasnic. Meteorologii au precizat că până miercuri va fi extrem de frig, cu temperaturi minime nocturne cuprinse între -25 şi -15 grade.

Dimineaţa de azi şi cea de mâine vor fi cele mai geroase de până acum, dar polul frigului se mută din sud-estul ţării în nord, unde codul galben a fost ridicat la portocaliu, pentru că temperaturile vor mai scădea cu 2-3 grade. Gerul a reuşit să dea peste cap întreaga ţară. Pentru că multe localităţi sunt blocate de nămeţi, există drumuri în ţară pe care circulaţia a fost întreruptă.

Recorduri negative de temperatură

Luna ianuarie, botezată şi Gerar, a fost întotdeauna cea mai friguroasă din an, în România. Explicaţia este simplă: mase de aer polar acoperă, în această perioadă, jumătatea estică a Europei, ceea ce duce la temperaturi care ne sperie.

De altfel, tot în prima lună a anului s-a înregistrat temperatura minimă absolută din ţara noastră, de minus 38,5 grade, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1942, în localitatea Bod, din judeţul Braşov.

Douăzeci şi unu de ani mai târziu, în ianuarie 1963, s-au produs minime absolute la Craiova, minus 35 grade, ca şi la Timişoara, în timp ce la Cluj-Napoca au fost minus 34,2 grade. Mai recent, temperaturi scăzute au fost semnalate în iernile anilor 1978, 2000 şi 2008. Nu mai departe de anul trecut, pe 4 ianuarie, la Întorsura Buzăului se înregistrau minus 30 de grade.

Există pericolul întreruperii gazelor

Marilor consumatori industriali din domeniul chimic şi siderurgic li s-a cerut să reducă, în această perioadă, consumul de gaze naturale, iar termocentralelor să utilizeze păcura drept combustibil. Această măsură s-a impus pentru că, din cauza gerului, presiunea gazelor ar putea să scadă foarte mult şi chiar să se întrerupă şi astfel, populaţia să rămână fără căldură.

Utilajele nu au făcut faţă

Mai multe drumuri judeţene şi naţionale au fost închise, weekendul trecut, în urma ninsorilor şi a viscolului puternic. Cele mai afectate zone au fost Dobrogea, Muntenia, Bărăgan şi sudul Moldovei, unde utilajele de deszăpezire pur şi simplu nu au făcut faţă. Tot din cauza şoselei acoperite cu gheaţă, sâmbătă noapte, în Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, o maşină a derapat şi s-a izbit de un stâlp. Pasagerii, doi tineri de 19 ani, au scăpat teferi.

Salvamontiştii vă sfătuiesc: Purtaţi ochelari de soare

Pe un ger năprasnic, de până la -25 de grade Celsius, atât cât vor indica termometrele în următoarele zile, salvamontiştii fac recomandări speciale pentru cei care vor să stea mai mult timp pe afară sau chiar să plece la munte. Astfel, acestora nu trebuie să le lipsească bocancii, parazăpezile şi gecile groase umplute cu puf, prin care vântul nu poate pătrunde uşor.

“Un pericol de care toată lumea uită este oftalmia. Atunci când lumina se amplifică din cauza zăpezii, ochii pot să aibă de suferit. De aceea, celor care merg mult prin omăt le este recomandat să poarte ochelari de soare cu putere mare de protecţie”, ne-a spus Petruţ Ştefan, salvamontist în Buşteni.

Cod portocaliu de ger în şapte judeţe

Şapte judeţe din centrul, din nordul şi nord-estul ţării au primit avertizare cod portocaliu, de ger, valabilă până miercuri dimineaţă. Meteorologii atenţionează că în Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Braşov, Harghita şi Covasna termometrele vor arăta -30 de grade Celsius.

Şi totuşi, iarna poate fi şi frumoasă


Grupaj realizat de Alexandra Ariciu, Cătălina Brădiş, Cătălin Schipor, Cristi Neacşu

Au făcut baie la – 13°C

Deşi erau -13°C, doi bulgari din Varna au înfruntat gerul şi au făcut o baie, ieri, în apele îngheţate ale Mării Negre.

 
 

Urmărește-ne pe Google News