Circa 1,2 milioane de vouchere de vacanță vor ajunge la destinatari în următoarele zile, acestea având o valoare nominală de 1450 de lei. Mai mult, tichetele sunt sub forma a 29 de file, fiecare filă având o valoare de 50 de lei. Pe acestea sunt inscripționate numele și prenumele beneficiarului, dar și codul numeric personal al acestuia.
Deși se laudă cu faptul că toți angajații din aparatul bugetar vor primi astfel de vouchere dacă le doresc, situația se pare că stă cu totul diferit în unele instituții ale statului. Astfel că, în anumite structuri ale poliției, li s-a adus la cunoștință că respectivii angajați mai întâi vor merge în vacanță pe banii proprii, apoi sumele cheltuite, până în 1450 de lei, le vor fi decontate.
Ele vor putea fi folosite doar pentru vacanțe în România, iar cine încalcă legea, înstrăinând aceste vouchere riscă o amendă de până la 27.000 de lei. Aici vorbim fie de către cei care le vând dar și de către cei care le cumpără.
„Cei care vor cumpăra vouchere de vacanță de la alții vor fi păcăliți pentru că după cum v-am spus, ele sunt nominale. Pe de altă parte, sunt și hotelieri care acceptă să deconteze vouchere care nu sunt la purtător, adică nu pentru proprietarul de drept care nici măcar nu a fost în vacanță. Iar în acest sens am început să facem controale”, a spus ministrul Turismului.
Șeful Turismului crede, că românii care vor cumpăra la prețuri de nimic voucherele nu vor putea să se bucure de o vacanță în numele altcuiva pentru că nu vor avea și o copie de buletin al celui care-și vinde tichetele.
„Să presupunem prin absurd că ar fi 1% dintre români care ar proceda așa, tot ar fi un lucru bun pentru că tot românii cheltuie banii și tot într-o unitate hotelieră din România vor fi cheltuiți banii ăia”, a mai afirmat Bogdan Trif.
Asta înseamnă că, românii care au astfel de vouchere și nu vor să meargă în România, vor putea să le vândă, iar cu banii câștigați de pe urma lor să plece în vacanțe în afara țării, în timp ce persoanele care le-au achiziționat mai ieftin, se vor bucura de un concediu la noi, pe mai puțini bani și în numele altcuiva.
Să luăm un caz ipotetic. Un angajat de la stat primește voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Le vinde cu 1.000 de lei. Nu a pierdut 450 de lei, ci a câștigat 1000 de lei cu care se poate duce în concediu în afară. Cel care cumpără voucherele tocmai a economisit și el 450 de lei pentru că le poate folosi integral, la o unitate de cazare din România. Hotelurile, în marea lor majoritate, nu vor refuza astfel de vouchere pentru că banii vor fi decontați de stat. Așa se face că pentru 1.000 de lei cheltuiți efectiv, își vor face concedii două familii, una în afară, alta în țară, pe banii statului, și cu girul ministrului care se bucură că se va realiza oa astfel de fraudă.
Citește și:
Senator PSD, despre o familie formată dintr-o mamă singură cu doi copii: “A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este”