Incidentul, petrecut la Biserica Sfântul Anton de Padova din orașul El Tanque, a stârnit proteste din partea localnicilor, o anchetă a guvernului regional al insulelor Canare și comparații cu alte restaurări de amatori care au provocat daune în Spania.

Inclusă pe lista monumentelor istorice în 2011

Preotul, Héctor Lunar, despre care se spune că a fugit din Venezuela natală după ce a fost amenințat pentru că a criticat regimul președintelui țării, Nicolás Maduro, a declarat că nu știa că frescele din biserică au primit statut de protecție în urmă cu mai bine de un deceniu.

Biserica din secolul al XVI-lea, care a fost reconstruită în secolul al XVIII-lea după ce a ars din temelii în timpul unei erupții vulcanice din 1706, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice în 2011.

Frescele au fost descoperite în timpul lucrărilor de restaurare de acum două decenii și acoperite cu o vopsea protectoare, dar ușor de îndepărtat, pentru a le conserva.

„Îmi pare rău și îmi cer scuze”

„Îmi pare rău și îmi cer scuze față de toate autoritățile relevante”, a declarat Lunar pentru ziarul local El Día, adăugând că nu a avut nicio idee despre ce se afla pe pereții pe care a ordonat să fie decopertați și revopsiți săptămâna trecută.

„Nimeni nu mi-a spus nimic despre asta. Tot ce am vrut să fac a fost să mai adaug un strat de vopsea la acea bucată de biserică pentru a o pregăti pentru evenimentele din Săptămâna Mare”.

Nu se știe dacă picturile vor mai putea fi salvate

El a declarat pentru ziar că abia acum a aflat că statutul de patrimoniu al bisericii înseamnă că ar fi trebuit să consulte guvernul regional al Canarelor înainte de a întreprinde orice lucrări la clădire.

„Dacă trebuie să mă pedepsească, să mă pedepsească”, a declarat el pentru ziar. „Greșeala mea a fost că nu m-am informat cu privire la bogățiile bisericii Sfântul Anton de Padova. Aș vrea să îmi cer scuze autorităților și comunității religioase din El Tanque. Intenția mea nu a fost de a provoca pagube atunci când am început eforturile pentru a îmbunătăți biserica. Îmi pare foarte rău”.

Experții locali și regionali în domeniul patrimoniului examinează pereții pentru a vedea dacă picturile pot fi salvate.

Preotul a adăugat: „Suntem acum în mâinile lui Dumnezeu și ale celor care au cunoștințele necesare”.

Nedumerire generală

Scuzele sale au fost acceptate de către ceilalți oficiali religioși din insulă, care însă au denunțat lucrările și au cerut înlocuirea sa din funcția de preot paroh. Mai mult, aceștia au subliniat că nu înțeleg de ce preotul nu a știut despre frescene sau de ce nu a consultat alte persoane înainte de a decide să le vopsească.

Totodată, primarul orașului și-a exprimat speranța privind salvarea frescelor.

„Sperăm doar ca totul să revină la normal cât mai curând posibil”, a declarat primarul pentru ziarul local El Día. „Dar trebuie să așteptăm raportul de la departamentul de patrimoniu al guvernului regional pentru a vedea care sunt pagubele. Sperăm că va putea fi reparat”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News