Mizeria, gandacii, soarecii si sobolanii, maidanezii, cozile si aglomeratia. Acestea sunt numai cateva dintre neajunsurile care-i dispera pe locuitorii Capitalei. Psihologii spun ca atunci cand repulsia e traita la extrem, pana la fobie, totul devine paralizant, coplesitor si chiar traumatizant. Am testat reactiile Adinei Halas si ale Roxanei Ionescu la doua dintre fobiile care-i coplesesc pe bucuresteni: frica de soareci si aglomeratia.
Fobia este o stare de neliniste si de frica obsedanta, care provoaca inclusiv reactii de disconfort fizic. Multi traiesc cu fobii si nu stiu ca exista leac pentru ele. Psihologul Anamaria Mihai (foto medalion) povesteste ca la originea “bolii” stau parerile celorlalti care ne induc ideea ca ceva ar fi daunator. “Fobiile pot aparea la orice varsta, dupa prima intalnire traumatizanta cu obiectul sau situatia. Dar mai intai este frica, de fobie se poate vorbi abia dupa sase luni”, explica psihologul.
Vestea buna este ca se trateaza. E nevoie doar de vointa si de o buna doza de… curaj. “In afara de tratamentul medicamentos, se fac sedinte de psihoterapie, unde pacientul este expus, putin cate putin, situatiei care-l sperie”, adauga psihologul Anamaria Mihai.
Cei mai multi bucuresteni care au ajuns in cabinetul ei erau inspaimantati de maidanezi, de aglomeratie, de soarecii si gandacii de bucatarie. Frica lor capata proportii catastrofale. “Transpiratie, accelerarea pulsului, ameteala, dureri de burta si senzatie de voma. Astea ar fi simptomele fizice ale fobiei”, explica psihologul.
De obicei, oamenii au tendinta sa evite situatia de care le este frica, dar cu cat o evita mai mult, cu atat problema se accentueaza si frica devine mai puternica. “Majoritatea bucurestenilor care vin cu fobie de caini au fost ei insisi muscati. Am o pacienta, pe nume Maria, care sub nici o forma nu venea singura de la serviciu, ci apela la diverse persoane care sa o insoteasca. A facut mai multe sedinte de psihoterapie si, prin tehnica expunerii, am convins-o sa-si ia un catelus. Acum nu ii mai e frica”, incheie psihologul.
„Evit aglomeratia”
Ne-am intalnit cu Roxana Ionescu la o ora de varf, in fata magazinului Unirea, una din cele mai aglomerate zone din Bucuresti. Era vizibil ca vedeta postului Antena 1 nu se simtea chiar in largul ei in mijlocul multimii de trecatori. “Am o senzatie de disconfort cand ma aflu intr-un loc aglomerat. Transpir, simt ca nu mai pot respira si am o stare de ameteala. Din acest motiv evit sa merg la concertele care se organizeaza pe stadioane. Pe un stadion este cel mai rau. Cand aud in jurul meu fluieraturile sau murmurul miilor de oameni, intru in panica”, ne-a povestit Roxana. Nici sedinta foto cu ea nu a mers mai usor decat cea cu Adina. Roxana era tulburata de agitatia din jurul ei, de oamenii grabiti care treceau pe langa ea. “Chiar nu stiu de unde mi se trage aceasta fobie. Nimeni din familia mea nu are astfel de probleme”, ne-a mai marturisit Roxana.
„Nu suport nici sa vad soarecii”
Am mers cu vedeta tv Adina Halas (foto) la un pet shop din zona 1 Mai, in incercarea de a-i face o fotografie cu un hamster, dar si pentru a-i observa reactiile. “Imi e foarte sila si frica de soareci. M-am nascut cu aceasta fobie. Nu suport nici macar sa-i vad. Cand era insarcinata cu mine, mama s-a speriat de un soarece si cred ca de aici mi se trage”, ne-a spus Adina. La vederea hamsterului, vedeta a intrat in panica. Ne-a fost foarte greu sa o convingem sa stea langa acvariul in care se afla rozatoarea, pentru a-i face o poza. Expresia de pe chip ii trada frica.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro