Memoria politicienilor este scurtă când e vorba de respectarea unor principii și decizii votate în forurile partidului. 

Pe 31 ianuarie Biroul Politic Național al PNL lua o decizie prin care încerca forțarea liderilor de filiale să-și asume candidaturi la cele mai importante funcții din județ. „Președintele filialei județene a PNL va candida la alegerile locale din anul 2024 la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, în funcție de situație”, arată decizia numărul 6 din 31 ianuarie.

De asemenea, un alt punct votat în acea ședință avea următoarea formulare: „Candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, care vor obține un scor politic sub scorul filialei județene/municipale, nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegerile parlamentare”.

Decizia a fost ocolită, de mai mulți lideri PNL, prin diverse explicații, cum ar fi că există un candidat mai bun în plan local. Cu toate acestea, la parlamentare și-au găsit repede loc în fruntea listă. 

În primul rând, mai mulți liberali nu au respectat criteriul rezultatului personal peste cel al filialei. În Brăila, de exemplu, deputatul Alexandru Popa a candidat la șefia CJ. Popa va deschide lista la Camera Deputaților, chiar dacă votul politic a fost la 24,47%, iar șeful PNL Brăila a luat 24,3%. În Maramureș, lista de la Cameră va fi deschisă de Ionel Bogdan, șeful filialei județene, care a luat sub scorul organizației locale la scrutinul pentru Primăria Baia Mare.

Potrivit surselor Libertatea, Sebastian Burduja va deschide lista PNL București la Cameră, cu toate că a luat sub scorul filialei la locale, adică 7,85% versus 12,6%. Locul trei de pe lista pentru Camera Deputaților din județul Vâlcea va fi ocupat de Aurel Simion, fost candidat la CJ Vâlcea, care la rândul său a luat sub scorul organizației, adică 23,76% față de 26,97%. În schimb, șeful organizației județene – Cristian Buican, care nu a candidat la vreo funcție locală, încălcând astfel decizia din 31 ianuarie, deschide lista la Camera Deputaților.

Lideri care au spus pas la locale, dar deschid listele parlamentare

Ministrul justiției și președintele PNL Argeș, Alina Gorghiu, deschide lista de la Senat. Pe locul 2 e Radu Perianu, care a luat puțin peste scorul partidului, dar la 20 de procente sub Ion Mînzână (PSD), în cursa pentru președinția CJ Argeș. 

Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, nu a candidat nici el la locale. A lăsat-o în cursa pentru șefia CJ pe Mara Togănel. Aceasta a avut sub scorul de la consilierii județeni, dar tot deschide lista la Senat. În schimb, Ciprian Dobre va deschide lista la Camera Deputaților.

În Teleorman, președintele organizației a lăsat un alt liberal să candideze la șefia CJ. Acum Daniel Constantin, deși filiala a înregistrat un eșec mare, dacă facem o comparație cu 2020, va deschide lista la Camera Deputaților. În momentul de față, locul 1 de la Cameră e considerat cam singurul cert eligibil în județ. 

Și Ciprian Pandea, șeful PNL Călărași, deschide lista de la Camera Deputaților, fiind mutat de la Senat, pentru a avea mandatul asigurat. Pandea, deși președinte, nu a candidat nici la municipiul reședință de județ, nici la șefia CJ Călărași.

Plasarea pe primul loc al listei, fără a fi existat vreo candidatură la locale, este valabilă și în cazul lui Virgil Guran, șeful PNL Dâmbovița. Guran deschide lista la Senat, după un rând de alegeri în care PSD i-a zdrobit. PSD Dâmbovița a scos cel mai bun scor al social-democraților la nivel de țară, adică 58,92%, în timp ce PNL a obținut 24,99%.

În județul Olt, președintele filialei, deputatul Gigel Știrbu, nu a candidat pentru vreuna din funcțiile importante, dar tot va deschide lista de la Camera Deputaților. Pe de altă parte, liberalii au reușit să câștige municipiul Slatina, una din cele mai importante victorii ale PNL din vara.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a evitat să intre într-o confruntare locală pentru Primăria Zalălui, ca să tragă în sus organizația care l-a trimis în Parlament. Candidatul liberal a luat 13,04% la alegerile pentru Primăria Zalău, în timp ce primarul PSD 58,9%. În schimb, Lucian Bode este cel care deschide lista de la Camera Deputaților în Sălaj.

Unul dintre greii PNL, Gheorghe Flutur, a pierdut șefia CJ Suceava în fața PSD-istului Gheorghe Șoldan, dar și-a găsit loc de consolare pe listele pentru Senat, unde o să ocupe poziția nr 1. 

Filiale-problemă cu scoruri dezastruoase

În mai multe filiale încă nu a fost tranșată situația candidaturilor. Unele dintre ele sunt printre cele care au suferit înfrângeri severe: Galați, Dolj sau Buzău. Doljul este și filiala unde senator este Nicolae Ciucă, dar acest lucru nu a contat, PSD reușind să obțină la votul de CJ cel mai bun scor, ca număr de voturi, din toate județele țării.

Fotografii: Hepta, Facebook

Urmărește-ne pe Google News