Vizita lui Merz nu a fost anunţată în prealabil, la fel ca a cancelarului Scholz, din motive de securitate. Odată sosit la Kiev, șeful CDRU a lăudat punctualitatea Căilor Ferate Ucrainene şi wi-fi-ul „impecabil” de care a beneficiat în timpul călătoriei.
Friedrich Merz, care, spre deosebire de Olaf Scholz, se declară favorabil înarmării Ucrainei cu rachete Taurus pentru a se apăra, a fost primit de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Am venit azi la Kiev să văd care este situaţia în Ucraina şi unde ne putem oferi susţinerea”, a anunţat el pe X, unde a postat o imagine cu momentul sosirii sale cu trenul.
„Războiul din Ucraina trebuie să ia sfârşit cât mai repede posibil. (Liderul rus Vladimir – n.r.) Putin nu va accepta să negocieze decât dacă Ucraina reuşeşte să se apere”, a adăugat Merz.
În urmă cu o săptămână, Olaf Scholz a spus de la Kiev că Rusia nu poate „dicta” Ucrainei condiţiile sale de pace.
Germania este al doilea furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, dar cancelarul Scholz refuză să o ajute cu rachete de tip Taurus motivând că un astfel de pas ar fi văzut de Rusia ca o escaladare.
Războiul din Ucraina s-a impus deja ca una dintre temele majore ale campaniei electorale din Germania, în care CDU-ul lui Friedrich Merz este considerată marele favorit, fiind creditat cu aproximativ 30% în intenţiile de vot.
La fel ca Olaf Scholz, Friedrich Merz s-a deplasat în Ucraina la puţin timp după lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022.
Volodimir Zelenski a anunţat duminică că vrea o „pace durabilă” în Ucraina, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Paris, cu președintele reales al SUA, republicanul Donald Trump.
La rândul său, Trump a declarat că Zelenski vrea „să oprească nebunia” din Ucraina și i-a cerut lui Putin „să acționeze” pentru pace, mai ales că a pierdut deja cel puțin 600.000 de soldați, iar Rusia a devenit slabă.