Recomandarea trebuie adoptată de statele membre UE pentru a se concretiza și le va permite acestora să menţină controalele dincolo de data limită de 12 noiembrie, care marca încheierea derogărilor la regulile liberei circulaţii, conform AFP, citată de Agerpres.
Comisia Europeană a acceptat, în luna mai, o primă prelungire excepţională a controalelor reintroduse în 2015 la unele frontiere ale Austriei, Germaniei, Danemarcei, Suediei şi Norvegiei, state membre ale spaţiului Schengen.
Cu toate acestea, CE fixase ca obiectiv o revenire la lipsa controalelor până în decembrie 2016.
„Suntem, din nefericire, încă departe de scop”, a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, într-un comunicat publicat după o reuniune a comisarilor de la Strasbourg.
Controalele vor fi însă autorizate pentru o durată strict limitată de trei luni, cu „controale coordonate şi proporţionate la unele frontiere interne. În acest interval, vom continua să abordăm toate problemele actuale în materie de migraţie şi de securitate pentru a putea ridica aceste controale cât mai curând posibil”, a precizat comisarul european pentru afaceri interne şi migraţie, Dimitris Avramopoulos.
Citește și:
- Ministrul de Externe slovac: „Nu există nicio justificare pentru amânarea aderării României la Schengen”
- Dacian Cioloş: României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice total depăşite
- Comisia Europeană: România și Bulgaria se califică pentru accesul în Spaţiul Schengen
- Comisia Europeană a făcut un plan pentru restabilirea circulației libere în spațiul Schengen