Va simtiti obositi si lipsiti de vlaga? Sunteti iritati fara un motiv anume si sunteti cuprinsi de melancolie? Sunteti indiferenti si nesiguri pe deciziile pe care le luati? E clar. Suferiti de astenie de primavara. Potrivit specialistilor, pentru a trece cu bine de aceasta afectiune, aveti nevoie de vitamine, minerale si exercitii fizice.
Multi dintre noi resimtim in aceasta perioada, la inceput de primavara, o stare de oboseala generala insotita de slabiciune fizica si de incapacitate de concentrare. Aceasta este definita, in mod general, ca astenie de primavara.
Potrivit psihologului Mirela Zivari, de la Clinica TerapiaM, aceasta nu e un semn de boala, ci doar o epuizare fizica. Ea reprezinta o stare generalizata de slabiciune, cauzata de schimbarile de temperatura ce apar la trecerea de la iarna la primavara, care se manifesta prin scaderea tonusului sau extenuare fizica si psihica.
Printre simptomele evidente care apar se pot enumera: cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei, depresie si disconfort. Acestea isi fac simtita prezenta primavara, deoarece in acest anotimp organismul e epuizat, lipsit de energie si forta din cauza carentelor de vitamine si minerale de peste iarna. Starea de oboseala este diferita de cea resimtita dupa un efort fizic sau intelectual prelungit. Pentru a preintampina aparitia acestei stari neplacute sau pentru a o indeparta este necesar ca alimentatia sa fie bazata pe legume si fructe proaspete, de primavara, bogate in vitamine, si pe diverse saruri activatoare ale metabolismului care ajuta organismul sa lupte si sa devina mai rezistent. De asemenea, este recomandata cat mai multa miscare in aer liber, jogging sau plimbari lungi.
Ce trebuie sa mancam
In perioada de tranzitie de la iarna la primavara, alimentatia sanatoasa e importanta deoarece organismul nostru este slabit. Pentru a-i reda vitalitatea, trebuie consumate proteine si vitamine din legume proaspete.
Astfel, sunt indicate zilnic:
-cereale cu lapte sau miere;
-multe fructe, deoarece sunt bogate in antioxidanti si vitamina C;
-salate de cruditati;
-cel putin un pahar pe zi de suc de fructe sau legume, preparat in casa;
-legume de sezon.