Ati invatat, de-a lungul timpului, de la nutritionisti, ca dieta alcatuita din fructe si legume proaspete e cea mai buna, daca vreti sa slabiti? Fiti gata sa va schimbati aceasta convingere! Cercetatorii americani au publicat recent un studiu, conform caruia fructele… ingrasa.
Zaharurile din fructe – denumite si fructoza – sunt mai daunatoare sanatatii decat celelalte tipuri, pentru ca duc la dezvoltarea unui abdomen voluminos, ce favorizeaza diabetul si maladiile cardiace. Aceasta e concluzia unui studiu de specialitate, publicat in revista New Scientist.
Fructoza se gaseste in fructele proaspete, sucurile de fructe, gemuri, dar si in bauturile racoritoare, multe dintre acestea fiind fabricate cu sirop de porumb, care are o concentratie mare de fructoza.
Cercetatorii au comparat rezultatele unei diete cu concentratie mare de fructoza cu cele al unui regim care contine alte tipuri de zaharuri. La studiu au participat 33 de adulti supraponderali si obezi, care, timp de 10 saptamani, au avut o dieta normala. Ulterior, participantii au fost impartiti in doua grupuri, cel dintai primind un sfert din numarul zilnic de calorii din fructoza, iar al doilea, din glucoza.
Un abdomen voluminos = risc de diabet
Dupa 5 luni, ambele grupuri luasera in greutate, in medie, acelasi numar de kilograme. Totusi, cei care au consumat fructoza au remarcat o depunere mai mare de tesut adipos in jurul taliei, in timp ce persoanele care au consumat glucoza au raportat o depunere uniforma a grasimii pe tot corpul. Peter Havel, de la Universitatea din California, coordonator al studiului, spune ca persoanele care sunt predispuse la diabet ar trebui sa reduca portiile de alimente ce contin fructoza.