FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, a rezolvat aparent cu o viteză neobișnuită cazul asasinării Dariei Dughina, fata cunoscutului ideolog ultranaționalist rus.
„Crima a fost pregătită şi executată de serviciile speciale ucrainene”, a transmis luni FSB, care a ajuns la concluzia clară că autoarea asasinatului este o anume Natalia Vovk, un lucru negat de Kiev.
Rezultatele anchetei sunt impresionante. FSB este însă mai puțin o agenție serioasă de aplicare a legii și mai degrabă un instrument politic, scrie New York Times.
Și, la fel ca predecesorul său din epoca sovietică, KGB, FSB este acuzat de ani că dă vina pe alții pentru crime pe care fie le-a comis chiar serviciul de securitate, fie nu a avut niciun interes real în rezolvarea lor.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost direct implicat într-un astfel de episod, în timp ce era prim-ministru, în 1999, când a dat vina pe militanții ceceni pentru o serie de atentate cu bombă organizate în apartamente din Moscova, care au ucis peste 300 de persoane.
Aceste acuzații au fost serios subminate atunci când locatarii unui bloc de apartamente din Riazan, un oraș situat la sud-est de Moscova, au găsit în clădirea lor saci cu ceea ce păreau a fi explozibili.
S-a dovedit că sacii fuseseră plasați acolo de către FSB, care a cerut scuze și a susținut că fuseseră puși acolo în cadrul unui exercițiu antiterorist și că nu conțineau decât zahăr.
După mai bine de două decenii, afacerea este încă învăluită în mister, deși un lucru este clar: atacurile din apartamente au deschis calea pentru o nouă invazie a Rusiei în Cecenia și pentru ascensiunea lui Putin – până atunci un fost spion KGB puțin cunoscut – la președinția rusă.
Cecenii au fost, de asemenea, învinuiți de FSB pentru uciderea în 2015 a lui Boris Nemțov, un politician proeminent al opoziției.
Mulți cred însă că uciderea acestuia, pe un pod de lângă Kremlin, a fost ordonată de Kremlin sau de serviciile de securitate loiale acestuia.
„E clar că autoritățile ruse sunt implicate într-o mușamalizare la nivel înalt a asasinării lui Boris Nemțov”, a declarat acum câțiva ani pentru Libertatea opozantul Vladimir Kara-Murza, între timp arestat la Moscova.
„Au existat niște făptași de rang inferior care au fost arestați și judecați, dar nimeni important. Au existat niște tentative de a merge mai sus și de a chestiona unele persoane de interes, dar încercările au fost blocate de superiori. Spre exemplu, șeful Comisiei de Investigații, generalul Alexander Bastrikin, care este prieten cu Putin, a blocat personal toate încercările de a ancheta un om pe nume Ruslan Gheremeev, ofițer al Ministerului de Interne rus, care este un apropiat al lui Ramzan Kadîrov, liderul din Cecenia”, a spus Kara-Murza.
O altă critică proeminentă a Kremlinului, ziarista Anna Politkovskaia, a fost și ea asasinată în 2006.
Mai mulți bărbați au fost condamnați în legătură cu uciderea ei, dar printre aceștia nu se numără și persoana suspectată pe scară largă de a fi orchestrat asasinatul: un colonel FSB, scrie New York Times.
FSB s-a remarcat cu o serie de acuzații ușor de demontat și în debutul invaziei din Ucraina.
Cu trei zile înainte ca Rusia să înceapă asaltul, la sfârșitul lunii februarie, FSB a acuzat Ucraina că a bombardat o casă folosită de polițiștii de frontieră ruși și a și publicat un scurt videoclip în care se vedea o clădire distrusă în care atârna un steag rusesc.
Afirmația a fost rapid respinsă ca fiind o farsă, scrie New York Times. Nu exista niciun crater în interiorul sau în jurul clădirii din videoclip, care arăta mai degrabă ca o colibă abandonată decât ca un adăpost pentru polițiștii de frontieră.
Cel mai apropiat avanpost militar ucrainean se afla la 40 de kilometri distanță.
Episodul, scrie cotidianul american, a reamintit de o serie de evenimente din 1939, când Uniunea Sovietică a bombardat un sat de la granița cu Finlanda. Sovieticii au acuzat Finlanda de atac ca pretext pentru a o invada.