Toate biletele pentru următoarele zboruri din Rusia către destinațiile externe disponibile au fost vândute miercuri, ziua în care președintele Vladimir Putin a declarat o mobilizare „parțială” pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.
Biletele pentru zborurile din 21 septembrie, din Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, țări care nu solicită vize pentru ruși, au devenit indisponibile la câteva minute după anunțul lui Putin, potrivit aviasales.ru, un site folosit pentru planificarea călătoriilor.
Până la prânz, ora Moscovei, zborurile directe de la Moscova către alte țări – Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan – au devenit de asemenea indisponibile.
Ziarul economic rusesc RBC completează informațiile, observând că primele bilete disponibile sunt momentan cele pentru zborurile de vineri, iar prețul acestora a crescut spectaculos. Spre exemplu, prețul unui bilet spre Istanbul a ajuns la peste 1.000 de euro. Prețuri asemănătoare există și pentru alte destinații, Baku, Tașkent sau Erevan.
Zborurile către Istanbul costă de obicei între 270 și 366 de euro, dar cea mai ieftină variantă este acum o călătorie de 13 ore și 35 de minute pentru 1.153 de euro cu Azerbaijan Airlines.
Cel mai scump bilet este însă cel de aproximativ 9.000 de euro cu Emirates, spre Dubai, potrivit televiziunii americane CNBC.
Deocamdată, scrie și site-ul rusesc independent Meduza, Căile Ferate Ruse și compania aeriană Aeroflot au declarat că nu au primit „încă” ordin să interzică bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani să cumpere bilete.
Un canal Telegram care colectează relatările călătorilor ruși ce vor să treacă frontiera a observat însă că unii bărbați au fost întorși de la graniță.
Într-adevăr, scrie Meduza, rezerviștilor li se poate interzice să părăsească Rusia, dar numai după ce au primit ordinul de încorporare. Astfel de restricții pentru persoanele care sunt înregistrate în armată sunt prevăzute în articolul 21 din legea „Cu privire la pregătirea pentru mobilizare și mobilizare”, care interzice „părăsirea locului de reședință fără permisiunea comisariatelor militare”.
În același timp, articolul nu menționează mobilizarea parțială (cum anume va fi organizată aceasta este încă neclar). Șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat deja că nu îi sfătuiește pe cei vizați de mobilizarea parțială „să meargă în stațiunile din Turcia”.
Site-ul Meduza le explică rușilor și unde anume ar putea pleca din Rusia.
Locurile în care rușii fără pașaport pot să meargă
– Armenia (180 de zile)
– Belarus (90 de zile; cu atenție la riscurile asociate cu șederea în această țară)
– Kârgâzstan (30 de zile + șase luni cu înregistrare la locul de reședință)
– Kazahstan (30 de zile fără înregistrare + 60 de zile cu înregistrare la locul de reședință)
Locurile unde pot să fugă rușii cu pașaport, dar fără viză
– Georgia (360 de zile; rușilor a început să li se refuze în mod regulat intrarea)
– Mexic (180 de zile; este necesară o viză electronică )
– Egipt (90 de zile; este necesară viza electronică )
– Israel (90 de zile)
– Moldova (90 de zile)
– Azerbaidjan (90 de zile)
– Tadjikistan (90 de zile)
– Argentina (90 de zile)
– Brazilia (90 de zile)
– Emiratele Arabe Unite (90 de zile)
– Chile (90 de zile)
– Costa Rica (90 de zile)
– Africa de Sud (90 de zile)
– Maroc (90 de zile)
– Peru (90 de zile)
– Ecuador (90 de zile)
– Qatar (90 de zile)
– Turcia (60 de zile)
– Uzbekistan (60 de zile)
– Mauritius (60 de zile)
– Capul Verde (60 de zile)
– Coreea de Sud (60 de zile; viza electronică este necesară)
– Thailanda (45 de zile)
– Muntenegru (30 de zile)
– India (trebuie să solicitați o viză electronică pentru o perioadă de 30 de zile și apoi până la cinci ani)
– Indonezia (30 de zile)
– Malaezia (30 de zile)
– Sri Lanka (30 de zile; este necesară viza electronică )
– Mongolia (30 de zile)
– Laos (30 de zile)
– Serbia (30 de zile)
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!