Disparitiile misterioase ale afaceristilor certati cu legea sunt la moda in Romania, iar oamenii lui Basaev si Al Zarqawi ar putea regreta ca nu si-au trimis sefii pe pamanturi mioritice sa se specializeze in arta de a fenta autoritatile aflate pe urmele lor. Ceea ce a facut presedintele Traian Basescu acum, provocand demisiile atator oameni importanti, speram ca reprezinta inceputul unei curatenii in interiorul institutiilor care au ca rol descoperirea, acuzarea, judecarea si condamnarea unor indivizi plini de bani, care de 16 ani reusesc sa se strecoare prin ochiurile mari ale sitei justitiabililor din Romania. In marea lor majoritate sunt bolnavi grav, cu afectiuni care nu se pot trata in puscarii. Daca insa cazul “Omar Hayssam” a servit doar interesului presedintelui, atunci vom mai avea corupti si mafioti care vor uzita aceleasi metode de a scapa din aresturi si de a “sari” peste granita cand au interdictie la frontiera, asa cum au facut Fane Spoitoru, Maria Vlas, Gregorian Bivolaru, Sorin Beraru, Frantisek Priplata, Radu Bolgiu, Alexandru Dinulescu, Adrian Tarau sau Severin Tcaciuc. In cazul multora din ei s-a descoperit ca la frontiera s-a primit telefonul de interdictie la doar cateva minute dupa ce “urmaritul” trecuse granita.
Maria Ioana Vlas
“Doamna presedinta” a fugit din tara la 23 mai 2000, dupa ce in calitate de administrator al FNI, alaturi de alte zeci de capete luminate, a pacalit cateva sute de mii de oameni. A fost scoasa pe la Ruse, in Bulgaria, iar de acolo a luat avionul spre Tel Aviv, desi politistii si procurorii incepusera sa lucreze in forta la dosarul celei mai mari escrocherii de dupa Caritas. “Madam Vlas” s-a intors din Israel, dupa vreo doi ani, doar dupa ce a negociat cu reprezentati ai statului revenirea in tara. Intre timp a si fost condamnata in dosarele FNI si FNA la 27 de ani de detentie.
Shimon Naor
Condamnat in 2002 la sapte ani de detentie pentru trafic de armament, Shimon Naor a fugit din tara de indata ce avocatii sai au reusit sa determine instanta sa-l cerceteze in stare de libertate. Are insa pe rol revizuirea dosarului la Curtea Suprema. Autoritatile spun ca nu e de gasit, desi Naor, fost ofiter in armata israeliana, a acordat interviuri ziaristilor romani care l-au cautat in Israel. Din cand in cand, politia mai furnizeaza opiniei publice date despre el. De exemplu, politistii sectorului 1 il cauta pe Herscovici Simen, un barbat de 57 de ani, din Elvetia, conform unui comunicat de acum 5-6 zile, desi acesta e cunoscut in Romania sub numele de Shimon Naor, cetatean israelian. Ni se specifica faptul ca e dat in urmarire internationala in baza mandatului de executare a pedepsei si se solicita sprijinul populatiei, in baza unei fotografii alb-negru, extrem de proaste.
Gregorian „Guru” Bivolaru
Liderul spiritual al Miscarii de Integrare in Absolut (MISA) a fost dat in consem la frontiera, dar, ajutat de un vames, era cat pe ce sa treaca prin vama Nadlac cu o peruca pe cap. A fost prins, arestat si apoi pus in libertate din cauza unor vicii de procedura. S-a “evaporat” la cateva minute dupa ce o instanta nu a emis pe numele sau un mandat de arestare din motive procedurale, in plin scandal MISA. A fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera, dar tot a ajuns in Suedia. Autoritatile scandinave nu l-au extradat si i-au acordat azil politic.
Sorin Samuel Beraru
Cercetat in afacerea CI-CO, dar si cu alte dosare deschise, Sorin Beraru a reusit totusi sa fuga in Israel si de atunci nu se mai stie nimic de el. A fost condamnat la sapte ani de detentie in lipsa, pentru ca a incercat sa mituiasca procurorul de caz. I-a cerut magistratului sa anuleze mandatul de arestare emis pe numele sau in dosarul mentionat. Probabil ca acum nu-l mai cauta nimeni.
Severin Tcaciuc
Bogatul handicapat din Suceava, cu proteze la ambele picioare, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 100 de miliarde de lei si a scapat de politisti dupa ce i-a batut. Timp de sase luni a stat prin spitale si a fost arestat de sase ori. Pe 28 februarie 2003, ora 13.36, a fost dat in consemn la frontiera. Tcaciuc a iesit din tara in aceeasi zi, prin vama Bors, dar la ora 13.35.
Adrian Tarau
Fiul fostului prefect de Bihor, Aurel Tarau, a plecat peste ocean sa descopere lumea noua, dupa ce fusese arestat si eliberat. Unii politisti au reclamat ca Tarau junior a beneficiat de ajutorul avocatului sau, un om cu influenta in Ministerul de Interne. Transfugul era cautat pentru diverse afaceri ilegale. Drept rasplata pentru demascarea lui Adrian Tarau, procurorul de caz a fost demis.
Fane Spoitoru
Cunoscut ca lider al lumii interlope, Ion Titisor zis Fane Spoitoru a fugit in 1996 in Canada, cu cateva minute inainte sa fie dat in urmarire generala si internationala pentru tentativa de omor. A fost adus cu greu in tara, unde a fost incarcerat si si-a ispasit pedeapsa.
Alexandru Raducan si Catalin Botezatu
Va mai amintiti de Alexandru Raducan si mai celebrul sau partener de afaceri, Catalin Botezatu (foto)? Ambii au fost implicati in cazul SANCA si intr-un dosar privind un credit bancar. Cei doi barbati au fugit prin Europa, in 1996, si au fost adusi in tara dupa cateva luni, prin Interpol.
Frantisek Priplata
Condamnat definitiv la opt ani de puscarie pentru complicitate la omor in cazul Virgil Sahleanu, Frantisek Priplata a pacalit vigilenta autoritatilor romane cu o adeverinta medicala care justifica internarea sa in spital. A plecat linistit, cu masina, in tara de origine, Cehia, de unde nu poate fi extradat.
Alexandru Dinulescu
Alexandru Dinulescu a fugit in Statele Unite in 1997, dupa ce a fost eliberat din arestul IGP pe motive medicale. Desi medicii romani il dadeau grav bolnav, fostul director al Bankcoop a suportat cu bine zborul cu avionul peste ocean, fiind recuperat din America, prin Interpol, dupa cinci ani.
Omar Hayssam, de negasit
Autoritatile romane continua sa il caute pe Omar Hayssam (foto), dupa ce ipoteza ca acesta sa fi parasit deja Romania a fost confirmata si de ministrul de interne, Vasile Blaga, si de fostul procuror general, Ilie Botos. În Portul Constanta politistii de frontiera controleaza fiecare masina, iar actele pasagerilor sunt verificate cu atentie. Medicul de la Penitenciarul Rahova care a eliberat adeverinta in baza careia Hayssam a fost eliberat nu poate fi judecat de Colegiul Medicilor, ci de conducerea inchisorii, pentru ca nu a respectat procedurile in vigoare privind eliberarea de acte medicale pentru detinuti, a anuntat ieri Mircea Cinteza, presedintele Colegiului.
Iskandarani, in vacanta in Elvetia
Isteria disparitiilor din tara a sirienilor urmariti penal s-a extins, dupa Omar Hayssam, fiind cautat ieri si Zaher Iskandarani (foto).
Conform autoritatilor, acesta a parasit tara la data de 19 iulie, de pe Aeroportul International Timisoara, cu destinatia Elvetia, impreuna cu fiul sau, Rami Iskandarani, si sotia, Camelia Pomana. Ieri Iskandarani sustinea, potrivit Mediafax, ca a plecat legal din tara spre Elvetia, unde se afla in vacanta, si se va intoarce pana la urmatorul termen de judecata, din 21 septembrie. Omul de afaceri e trimis in judecata pentru prejudicierea statului cu aproape doua milioane de lei noi.