„Se pare că și oficiul, și locul de trai al celui care era la Tel Aviv, în Israel, începând cu 25 februarie, este la Moscova. Din 25 februarie nu a plecat. Dacă ar fi rușii cooperanți și ar da toată informația și ar respecta cadrul legal ca să-l extrădeze sau să-l rețină, după cum prevăd tratatele internaționale, în mod special cu atenția Interpolului, care ar trebui să-l rețină și să-l extrădeze”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

El a precizat că, deși în alte cazuri de infracțiuni există o colaborare cu partea rusă pe partea de extrădare, acest lucru nu se aplică şi în cazul lui Ilan Şor.

Întrebat de ce oligarhul fugar a ales să plece din Israel în Rusia, șeful Poliției din Republica Moldova a susținut că Șor primește astfel mai ușor indicații de la Moscova. „Pentru a primi mai ușor tacticile care sunt pe compartimentul legat de Republica Moldova, deoarece era dificil ca să mai discute prin videoconferințe. Ulterior au fost aceste drumuri și schimbări de tactici frecvente ca să stea acolo, că e mai comod și mai la îndemână, și mai sigur”, a afirmat el.

Pe 7 februarie, Ilan Șor, dat în urmărire internațională, s-a lăudat pe rețelele sociale că a avut o întrevedere cu Leonid Kalașnikov, deputat rus, care este șeful unei comisii din parlamentul rus pentru relațiile externe, a mai notat TV8 Moldova. 

Ilan Șor a calificat întrevederea cu Kalașnikov drept „productivă” și „utilă” și a încărcat pe rețelele de socializare o fotografie în care apare la masa de discuții cu oficialul rus, dar și imagini video în care a criticat guvernarea de la Chișinău și a numit țara condusă de Vladimir Putin singurul prieten al Republicii Moldova.

Ce spune Rusia despre extrădarea lui Ilan Șor

Federaţia Rusă a recunoscut că Ilan Şor se află pe teritoriul său, după ce înainte negase acest lucru. Într-un răspuns recent pentru Chişinău, Kremlinul a precizat că nu îl poate nici aresta şi nici extrăda în Republica Moldova, susținând că articolului 3 din Constituţia Interpol „interzice întreprinderea oricăror intervenţii sau activităţi cu caracter politic, militar, religios sau rasial”, a notat Agerpres.

Șor fugise din Republica Moldova în Israel

Unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, Ilan Șor a fost condamnat în 2017 de justiţia de la Chişinău la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, fiind acuzat că a furat un miliard de dolari.

Şor a fugit din Republica Moldova în vara lui 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. De acolo, potrivit oficialilor moldoveni, el s-a implicat în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului prorus Șor, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel din Republica Moldova l-a condamnat definitiv pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. La rândul său, Șor a acuzat magistraţii că s-au subordonat ordinelor politice şi a declarat că decizia „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze”.

În perioada noiembrie 2023-februarie 2024, deşi a fost dat în căutare internaţională, fugarul a reuşit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, a plecat în Rusia.

Pe 14 februarie 2024, oligarhul a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în țara condusă de Vladimir Putin, acolo unde se află soţia și copiii săi.

Şor se află pe lista neagră a guvernelor SUA şi Marii Britanii. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

 
 

Urmărește-ne pe Google News