Zlotea era cunoscut drept „maestrul de ceremonii” al PDL: din poziția de șef la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), se ocupa cu „distribuția” băuturilor și a alimentelor la petrecerile partidului, dar și la „pomenile electorale”.

Curtea de Apel București va dezbate pe 11 octombrie 2024 cererea prin care Marian Zlotea – stabilit acum în Italia – cere strămutarea procesului de revizuire a condamnării de pe rolul Tribunalului București către o instanță egală în grad.

Prezumția de imparțialitate, vizată

Marian Zlotea nu este la prima încercare de a-și anula condamnarea: judecătorii de la Tribunalul București i-au mai respins cererile de revizuire în 2022 și în 2024, așa că acum, fostul europarlamentar PDL crede că magistrații de la această instanță au ceva cu el, elegant spus – „neutralitatea întregii instanţe fiind afectată”:

  • „(…) Judecătorul s-a pronunţat anterior pe alte cereri ale petentului, apropiate ca obiect de ceea ce solicita revizuentul. Cererea de recuzare a fost respinsă. Peste această situaţie de fapt, judecătorul cauzei a formulat o declaraţie de abţinere, care însă a fost respinsă.
  • Astfel, aceste împrejurări îi creează revizuentului bănuiala legitimă că lucrurile nu ar sta cum ar trebui să stea, iar judecata la nivelul acestei instanţe nu poate fi imparţială, neutralitatea întregii instanţe fiind afectată.
  • Consideră că magistratului care a judecat cauza (…) îi este afectată prezumţia de imparţialitate şi nu putea să judece dosarul. Chiar judecătorul a înţeles că nu poate judeca respectiva cauză şi s-a abţinut.
  • În aceste condiţii, pentru ca prezentul complet să aprecieze dacă petentul are dreptate sau nu, este necesar să fie ataşate cele două dosare, urmând a fi avute în vedere cererea de recuzare formulată de revizuent, cererea de abţinere a judecătorului cauzei, precum şi încheierile prin care acestea au fost soluţionate”, arată avocatul lui Marian Zlotea în actele dosarului. 
Apropiați ai fostului președinte prorus Igor Dodon, urmăriți penal și conectați cu Moscova, fac afaceri de milioane de euro în România EXCLUSIV
Recomandări
Apropiați ai fostului președinte prorus Igor Dodon, urmăriți penal și conectați cu Moscova, fac afaceri de milioane de euro în România EXCLUSIV

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv, pe 13 ianuarie 2021, la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru corupție. Pe data de 23 februarie 2021, acesta s-a predat autorităților italiene, iar de atunci este în Italia.

Tribunalul arată că cererea este redundantă

Pe data de 1 martie 2024, Tribunalul București a respins a doua cerere de revizuire a lui Marian Zlotea (dosar 12615/3/2022*). Pe scurt, fostul europarlamentar PDL susține că a fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență în condițiile în care toți martorii audiați în instanță au mințit, el fiind singurul care a spus adevărul.

Iată ce reține Tribunalul București în ultima motivare prin care i-a respins lui Marian Zlotea cererea de revizuire:

  • Tribunalul reţine că revizuirea este o cale de atac extraordinară, prin folosirea căreia se pot înlătura erorile judiciare cu privire la faptele reţinute printr-o hotărâre judecătorească definitivă, datorate necunoaşterii de către instanţe a unor împrejurări de care depindea adoptarea unei hotărâri conforme cu legea şi adevărul, astfel că revizuirea apare ca un remediu împotriva erorilor judiciare.
  • Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate (sau – n.r.) dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi se poate dovedi netemeinicia hotărârii de condamnare.
  • În speţă, reţine tribunalul, reaudierea unor martori care, pretinde petentul, au declarat mincinos, precum şi prelungirea probatoriului (cu înregistrări audio ale şedinţelor de judecată sau interceptări ale convorbirilor telefonice, probe aflate la dosarul cauzei), din care ar rezulta faptul că petentul nu s-ar face vinovat de săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost condamnat, nu au valenţele necesare pentru a conduce la admiterea în principiu a revizuirii.
  • Astfel, declaraţiile date în timpul procesului de către martori, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţelor (fond şi apel) au constituit, în mod esenţial, obiect al evaluării judiciare, soluţia de condamnare dispusă faţă de revizuentul (Zlotea Marian – n.r.) întemeindu-se consistent pe coroborarea întregului material probator.
  • Nu există niciun element care să conducă la concluzia că martorii indicaţi de către petent ar fi declarat minciuni.
  • Concluziile petentului cu privire la declaraţiile mincinoase ale martorilor sunt imponderabile, nesusţinute de elemente obiective.
  • În acelaşi timp, absolut toate aspectele invocate de către inculpat se referă la chestiuni cunoscute şi invocate de către acesta în cursul procesului.
  • Nu există aspecte necunoscute, care să submineze raţionamentul juridic ce a condus instanţele la soluţia de condamnare a petentului.
  • Prin urmare, aspectele pe care îşi întemeiază petentul revizuent cererea nu reprezintă «fapte sau împrejurări noi», ce ar putea conduce la reevaluarea pe această cale a soluţiei de condamnare dispusă în cauză.
  • De altfel, rezultă cu evidenţă, aspectele invocate de către petent au un caracter vag, imponderabil, fără puterea de a naşte un dubiu rezonabil cu privire la situaţia de fapt pe care o reţine instanţa de judecată”, susține tribunalul în Hotărârea 266/2024 din 1 martie 2024, consultată de Libertatea.
Îşi va împlini Netanyahu visul de a atrage Statele Unite într-un război cu Iranul?
Recomandări
Îşi va împlini Netanyahu visul de a atrage Statele Unite într-un război cu Iranul?

Fugarul, „campion” la infracțiuni

Zlotea a fost condamnat, pe 13 ianuarie 2021, la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru corupție, ca urmare a unor acțiuni întreprinse în calitate de șef al ANSVSA.

Inițial, Tribunalul București îl condamnase pe Marian Zlotea la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Zlotea a fost găsit vinovat pentru infracțiunile de:

  • trafic de influență în formă continuată (28 de acte materiale) pentru care a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare
  • luare de mită – 5 ani
  • instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) – 8 ani
  • constituire a unui grup infracțional organizat – 5 ani.

„Contopește pedepsele aplicate, urmând ca inculpatul Zlotea Marian să execute pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare, sporită la 8 ani și 6 luni de închisoare”, nota Curtea de Apel București în hotărârea finală.

Numai că Marian Zlotea n-a stat să asculte decizia de condamnare, ci a fugit din țară. Pe data de 23 februarie 2021, acesta s-a predat autorităților italiene, iar de atunci este în Italia.

Fugarul Marian Zlotea crede că toți judecătorii de la Tribunalul București îi vor răul. Instanța: „Aspectele invocate de către petent au un caracter vag” 
Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv. Foto: Poliția Română
LIVETEXT Explozii puternice în Beirut. Hashem Safieddine, succesorul lui Nasrallah ar fi ținta atacului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Explozii puternice în Beirut. Hashem Safieddine, succesorul lui Nasrallah ar fi ținta atacului I VIDEO

Controale sanitare oprite pe bani și cotizații la partid cu de-a sila

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Marian Zlotea ar fi determinat conducerea DSVSA București, respectiv pe Doina Lupu, fost director coordonator, și pe Marius Hofman, fostul adjunct al acesteia, să abuzeze de funcțiile deținute pentru procurarea produselor alimentare necesare unor activități precum atragerea alegătorilor cu pomeni electorale, susținerea unor evenimente, asigurarea protocolului ANSVSA, dar și al altor instituții.

De exemplu, Nelu Bărăcel, fost curier personal al lui Zlotea, a dat informații inedite și a arătat că pachete de protocol au ajuns inclusiv la miniștri și politicieni. El a povestit că în ședințele de partid s-a discutat despre „protocoale” pentru demnitari la sărbătorile de Paște.

  • „De la secretariatul PDL Sector 5 Bucureşti, nu mai ştiu exact de la cine, am primit nişte liste, cu instituţii publice: ministere, Guvern, Președinție și sediul central al PDL, precum și cu numerele de telefon ale unor persoane de contact. 
  • Marian Zlotea mi-a cerut mie să mă ocup de distribuirea protocoalelor care urmau să fie strânse la mine acasă. 
  • Protocoalele trebuiau predate persoanelor de contact de pe listele primite”, a povestit șoferul.

Carcase de miei, ouă pictate și whisky pentru mai-marii PDL

Bărăcel a explicat că la domiciliul său au sosit în mod repetat diverse autovehicule, unele din provincie, care au adus aproximativ 80 de miei gata tăiaţi.

  • „De la secretariatul PDL Sector 5 Bucureşti am primit o sumă de bani, din care am cumpărat vreo 50 de coșuri, în care am pus câte un cozonac, o sticlă de vin alb și de vin negru, o sticlă de whisky, două ouă pictate, un iepuraș de ciocolată. 
  • Nu ştiu cine erau persoanele care aduceau miei, aceştia nefiind achitaţi de mine. 
  • Mieii și coșurile cu produse le-am distribuit conform indicațiilor din listele primite”, a povestit șoferul.

Pe de altă parte, Zlotea ar fi condiționat menținerea pe funcții și păstrarea locului de muncă la DSVSA București a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecție și Control și pe cei ai Serviciului Igienă Veterinară de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 de lei/fiecare inspector, reprezentând o cotizație lunară pentru PDL, plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie-mai 2010.

Procurorii îl mai acuzau pe Zlotea că, în perioada noiembrie-decembrie 2011, a pretins suma de 143.000 de lei de la administratorul unor supermarketuri, pentru a favoriza și a proteja magazinele respective de controalele DSVSA județene și DSVSA București. El ar fi primit mita, disimulat, prin încheierea a două contracte fictive de prestări servicii.

Foto: Agerpres

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
Știrileprotv.ro
Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt
S-a aflat! Ce relație are mama lui Smiley, Ioana Maria, cu Gina Pistol: „Nora mea, din păcate...”
Viva.ro
S-a aflat! Ce relație are mama lui Smiley, Ioana Maria, cu Gina Pistol: „Nora mea, din păcate...”
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția lui Mircea Lucescu la 80 de ani! Doamna Neli, apariție rară în public! A atras toate privirile cu ținuta roz bombon și cu accesoriile de lux
Flori care se plantează toamna în grădină. Lista completă a unui florar cu experiență
FANATIK.RO
Flori care se plantează toamna în grădină. Lista completă a unui florar cu experiență
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
GSP.RO
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
Locul din România unde se găsește cea mai bună sare pentru murături: ”Un veritabil ecosistem”
FANATIK.RO
Locul din România unde se găsește cea mai bună sare pentru murături: ”Un veritabil ecosistem”
Aroganța supremă. Ce și-a cumpărat Andreea Bostănică, 'regina TikTok-ului', la doar 20 de ani. FOTO 'Sunt cea mai fericită fată din lume'
Unica.ro
Aroganța supremă. Ce și-a cumpărat Andreea Bostănică, 'regina TikTok-ului', la doar 20 de ani. FOTO 'Sunt cea mai fericită fată din lume'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă în funcție de credit
Observatornews.ro
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă în funcție de credit
Horoscop 4 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi care le poate ajuta mult să-și recapete echilibrul prin recuperarea liniștii interioare
HOROSCOP
Horoscop 4 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi care le poate ajuta mult să-și recapete echilibrul prin recuperarea liniștii interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI