Potrivit surselor citate de agenția News.ro, fugarul Paul Phillipe al României a făcut o nouă cerere de eliberare pe cauţiune, iar mâine se judecă această contestaţie la eliberarea pe cauţiune.

Instanţa din Malta a refuzat în primă instanţă eliberarea pe cauţiune, pe care a solicitat-o prinţul Paul.

Contestaţia la eliberarea pe cauţiune nu va fi judecată de acelaşi magistrat, ci de un alt judecător.

Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni că instanţa din Malta a decis, luni, arestarea preventivă a fugarului prinţul Paul Phillipe al României, până pe data de 9 mai. Ea a adăugat atunci că, din informaţiile pe care le are, solicitarea acestuia de a fi eliberat pe cauţiune a fost respinsă, însă decizia putea fi contestată.

Paul de România este fugit de aproape patru ani din țară, ascunzându-se în Franța. El ceruse în noiembrie 2023 unui tribunal din Paris să nu-l extrădeze în România, cerere acceptată de instanța franceză, care a refuzat astfel extrădarea sa. Curtea de Apel din Paris a invocat toamna trecută compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu a depus jurământul la învestirea în funcție, au explicat atunci surse judiciare pentru Libertatea.

Care sunt acuzațiile din dosarul Ferma Băneasa

Paul al României a fost dat în urmărire internațională pe 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a pădurii Snagov.

Acuzaţiile vizau infracţiuni comise în perioada 2006-2013 „în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Paul Philippe”, se arăta în comunicatul DNA.

În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

După condamnarea în dosarul Ferma Băneasa, prințul Paul a fugit din țară, fiind depistat la Paris. El a fost arestat provizoriu de autoritățile franceze în 2022, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

Cine este Paul al României

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940, în favoarea fiului său mai mic, Mihai I.

În decembrie 1947, familia regală a fost expulzată din România de către comunişti, iar proprietăţile sale au fost confiscate.

Paul Philippe, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai I, ultimul rege al României, care a murit în 2017.

 
 

Urmărește-ne pe Google News