„Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea din România prin invocarea condiţiilor medicale. Încearcă practic să suspende predarea sa în România, care este o decizie definitivă a Curţii de Casaţie din Italia, care a decis în noiembrie anul trecut predarea lui autorităţilor din România. Prin echipa de avocaţi, a încercat anumite tertipuri pentru a suspenda predarea imediată în România, a invocat că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încarcerat în penitenciarele din România. Procedura se apropie de final”, a spus Alina Gorghiu într-o conferință de presă la Câmpulung.
Potrivit legii, în circumstanţe excepţionale, legate de punerea în pericol a vieţii şi sănătăţii persoanei căutate, predarea poate fi suspendată temporar.
Ministrul justiției a adăugat că au fost trimise săptămâna trecută instanţei din Italia informaţii suplimentare despre condiţiile din sistemul penitenciar din România, inclusiv despre Secţia pentru bolnavi neuropsihici de la Penitenciarul Botoşani, care a fost de curând renovată. „Ca urmare, este greu de crezut că instanţa din Italia nu va dispune predarea”, a mai spus Gorghiu.
Curtea de Casație din Italia a decis pe 4 noiembrie 2023 predarea lui Ionel Arsene autorităților din România, unde are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență. Hotărârea este definitivă.
De ce a fost condamnat Ionel Arsene
Fostul baron PSD de Neamț, în vârstă de 51 de ani, a fost acuzat de trafic de influență, după ce, potrivit DNA, a cerut mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri. El a fost trimis în judecată pe 22 februarie 2018, fiind acuzat de trafic de influență în două cazuri distincte.
Curtea de Apel Braşov a decis pe 10 martie 2023 condamnarea lui Arsene la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, faptă din iunie 2013, şi tot la cinci ani de închisoare, tot pentru trafic de influenţă, dar pentru o faptă din iulie 2015. Însă, prin contopire, i s-a aplicat „pedeapsa principală cea mai grea”, la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa finală de 6 ani şi 8 luni de închisoare.
Pe 10 martie 2023, Arsene a fost căutat mai întâi la adresele cunoscute, deși Poliția avea indicii că preşedintele CJ Neamţ a plecat în Italia. Apoi, a fost dat în urmărire națională. Pe 16 martie 2023, Ionel Arsene a fost demis din funcția de președinte al CJ Neamț.
El s-a predat apoi la Bari, în octombrie 2023 Curtea de Apel din Bari a decis extrădarea, apoi decizia a devenit definitivă în noiembrie 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
iugavirgil • 16.04.2024, 00:07
Lasati l fara case ' banii din conturi ' anulati i actele de identitate ca cetatean roman si uitati l în italia. Vine singur cu depresia dupa el