Fujifilm va deține 50,1% din Xerox și va include compania în Fuji Xerox, o companie mixtă a celor două la care Fujifilm deține deja 75% din titluri, potrivit Reuters. Aceasta produce fotocopiatoare profesionale.
Mai mulți investitori de calibru din cadrul Xerox, între care miliardarul Carl Icahn, au criticat parteneriatul dintre compania americană și Fuji, mai ales că respectiva societate mixtă produce mai bine de jumătate din profitul grupului japonez.
Fujifilm a mai anunțat că va concedia 10.000 de oameni de la unitatea deținută în comun cu Xerox, mai scrie sursa citată.
De asemenea, Xerox a anunțat o pierdere de 196 de milioane de dolari pe ultimul trimestru din 2017, comparativ cu un profit de 185 de milioane în același interval din 2016. Veniturile companiei pe ultimele trei luni s-au ridicat la 2,75 miliarde de dolari.
Xerox are acum o capitalizare bursieră de 8,32 miliarde de dolari.
Fujifilm activează în mai multe domenii, de la producția de camere foto digitale și copiatoare până la echipamente de imagistică medicală sau produse industriale.
Fujifilm este diferită de Fujitsu.
Steve Jobs a dat oamenilor tehnologia zeilor
Xerox este celebră pentru celebrul Xerox PARC, o unitate de cercetare deținută de grupul american în Palo Alto, California. Aceasta a fost vizitată de către Steve Jobs, cofondator al Apple, în anii 70. Acesta a fost impresionat de ce a văzut acolo: o demonstrație cu un mouse cu trei butoane și interfață grafică pe calculatoare.
Jobs a implementat aceleași idei în calculatoare Apple, iar tastatura, mouse-ul și interfața grafică au devenit comune pe tot ce înseamnă computer la nivel mondial. Atât de comune că Microsoft a copiat apoi ideea de la Apple în Windows.
Ulterior Apple a dat în judecată Microsoft pentru copiere ideilor, și a fost la rîndul său dată în judecată de Xerox.
Apple a ajuns un colos, Xerox se chinuie
Povestea cu Steve Jobs care a revoluționat calculatoarele luând tehnologia de la Xerox pentru a o da maselor a fost deseori comparată cu legenda lui Prometeu care a furat focul de la zei pentru a-l da oamenilor.
Centrul PARC al Xerox este și inventatorul imprimantelor cu laser. Xerox nu a reușit să își dea seama de potențialul imens al inovațiilor sale digitale și s-a concentrat mai departe pe copiatoare, unde numele său a devenit sinonim cu multiplicarea documentelor.
Între timp, Apple a devenit cea mai mare companie din lume, cu o capitalizare de peste 900 de miliarde de dolari.