Amenzi de 10.000 de lei
Dacă la început, patronii localurilor s-au conformat, au pus pereţi falşi, şi-au făcut camere speciale, acum am ajuns de unde am plecat şi, în foarte multe astfel de baruri, se fumează peste tot, iar mesajele de genul “Spaţiu pentru nefumători” sunt doar cu rol de decor pe pereţi. Mulţi fumători susţin că noile modificări ale legii vor sfârşi ca şi prima variantă, adică nu se vor putea aplica, deşi amenzile pentru firme ajung la 10.000 de lei.
“La noi în România, o astfel de lege, zic eu, e imposibil de aplicat. Trebuie să fumăm şi noi undeva, e dreptul nostru”, ne-a mai spus Alex. Legea urmează acum să ajungă în Camera Deputaţilor şi apoi va fi promulgată de preşedinte. Termenul-limită de implementare a acestei iniţiative legislative este 1 ianuarie 2016.
Fumează ca turcii în Parlament
Aurelia Cristea, deputat PSD, fostul ministru al dialogului social, e cea care a depus controversatul proiect de lege privind fumatul în spaţiile publice închise. “Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise este un pariu pentru tânăra generaţie, o şansă pe care i-o dăm la o viaţă mai sănătoasă. Este o iniţiativă pentru care am nevoie de suportul tuturor celor interesaţi de sănătatea lor şi a copiilor lor, de un nou mod de viaţă şi de socializare – fără tutun”, a spus deputata.
Iniţiativa nu este văzută însă cu ochi buni de colegii săi din Casa Poporului, care spun că o vor contesta la Curtea Constituţională, întrucât este discriminatorie.“Este un drept al celor 5 milioane de români care au acest viciu. Nu e normal să fim daţi afară de peste tot. Voi ataca la CCR legea. Eu cumpăr ţigări de la raft, nu fac evaziune fiscală, plătesc taxe, deci nu mi se poate interzice acest drept”, i-a replicat senatoarea Cristiana Anghel, o fumătoare înrăită. Un lucru e sigur: pe culoarele Palatului Parlamentului, ca şi la bufetul de aici, de altfel, aleşii fumează întruna. Credeţi că dacă legea (pe care ai au votat-o) se va aplica, aleşii vor ieşi afară să fumeze? (Radu Nistor)
În 17 state din UE există reglementări stricte
Pe 30 noiembrie 2009, Consiliul European a emis o recomandare privind interzicerea fumatului în spaţii publice în toate statele membre UE. În prezent, 17 ţări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania şi Ungaria. Aceste ţări au interzis total fumatul în spaţii publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la serviciu (cu doar câteva mici excepţii). În 2012, şi în Ucraina a fost aplicată această lege, iar de la 1 iunie 2012 s-a aliniat şi Bulgaria.
O ţigară = 14 minute mai puţin din viaţă
În comparaţie cu fumătorul activ, cel pasiv care merge în restaurante, cafenele, baruri şi cluburi este mult mai expus, arată cercetările făcute de-a lungul timpului. Principalele afecţiuni care conduc la decesul fumătorilor pasivi sunt: bolile cardiovasculare şi cancerul pulmonar, dar şi multe alte afecţiuni respiratorii grave. În plus, ultimele studii au demonstrat că o ţigară scurtează viaţa cu 14 minute, în timp ce o băutură alcoolică o scurtează cu 7 ore.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro