Femeile care fumeaza vor astepta sa ramana insarcinate mai mult decat cele care nu fumeaza. Motivul este acela ca pe langa afectarea vasculara care micsoreaza sansele de implantare a ovulului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei.

Astfel, la fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%. Cu cat mai multe tigari fumeaza, cu atat mai mult va astepta o femeie sa ramana insarcinata. Un studiu realizat in Danemarca si care a implicat un numar de 11.000 de femei a demonstrat ca persoanele care fumeaza intre cinci si noua tigari pe zi aveau cu 1,8 mai multe sanse sa astepte conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele.

Mai mult, o analiza facuta recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi au sanse de succes de doar 15%, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de aproape 23%.

Problema cea mai importanta este insa aceea ca obiceiul mamei de a fuma afecteaza bebelusul atat in timpul vietii intrauterine, cat si dupa nastere. Copiii nascuti din mame fumatoare au in medie o greutate mai scazuta cu 200 – 300 g decat cei nascuti din mame nefumatoare. De fapt, cu cat o femeie va fuma mai multe tigari, cu atat copilul ei va avea o greutate mai scazuta la nastere. Cercetari recente au demonstrat ca tigarile diminueaza cantitatea de sange din placenta, ceea ce reduce cantitatea de nutrienti care ajunge la fetus iar constrictia vaselor uterine produce hipoxie. Mai este de asemenea cunoscut faptul ca monoxidul de carbon afecteaza transferul de oxigen prin placenta. Greutatea redusa la nastere este asociata cu un mai mare risc de mortalitate sau boala in primii ani de viata. ?n aceasta situatie, consecintele negative asupra fetilor se inregistreaza mai ales la gravidele care continua sa fumeze in ultimele trei luni de sarcina. Rata avortului spontan este substantial mai mare la femeile care fumeaza.

Alte riscuri

Sarcina extrauterina

?n medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, probleme care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei. Unele studii au descoperit chiar o legatura intre fumat si sarcina ectopica (extrauterina) sau intre fumat si copiii cu afectiuni congenitale.

Nasteri premature

Fumatul in cursul sarcinii a fost incriminat si in declansarea de nasteri premature. Cercetatorii citeaza cu 20% mai multe nasteri inainte de termen la femei care fumau un pachet pe zi. Mortalitatea perinatala (decesul in prima saptamana de viata) are cu 30% mai multe sanse sa apara la copiii nascuti din mame fumatoare.

Mai putin lapte matern

Fumatul poate contribui si la producerea inadecvata de lapte matern. Atat volumul laptelui, cat si concentratia de grasime sunt mai mici la nefumatoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca nicotina reduce producerea de prolactina, care la randul ei e vitala pentru initierea si mentinerea nivelului de lapte matern.

 
 

Urmărește-ne pe Google News